vestnik

(V PREMISLEK) Veliko srce

Andrej Bedek, 9. 3. 2024
Jure Zauneker
Prostovoljci sistema za zaščito in reševanje imajo veliko srce.
Aktualno

Prostovoljci sistema za zaščito in reševanje imajo veliko srce.

Prvi od njih je le nekaj ur pred odhodom na pomembno službeno pot v tujino sovaščanom pomagal prekrivati ostrešja, s katerih je orkanski veter odnesel strešnike. Drugi je zelo vešče z motorno žago odstranjeval podrto drevje pozno v popoldanske ure, nato pa se mu je mudilo na delo v nočni izmeni v službi, v kateri varuje ljudi in premoženje. Tretji ni okleval, ko je bilo treba iti na drug konec Pomurja polnit vreče s peskom, da se je utrdil nasip razbesnjene Mure, čeprav je bilo doma na veliki kmetiji in številnih poljih še veliko neopravljenega dela.

Vsi trije so prostovoljni gasilci, izšolani v svojem prostem času, usposobljeni in z dodatnimi znanji in kot taki neprecenljiv del sistema zaščite in reševanja v državi. Raziskava, ki jo je izvedel Center za raziskovanje javnega mnenja in množičnih komunikacij na ljubljanski fakulteti za družbene vede prav v času, ko se spominjamo dneva civilne zaščite, je trud slovenskih gasilcev in tudi teh treh nagradila z visoko oceno 9,05. Aktivnosti civilne zaščite pa z 8,30. Na lestvici od 1 do 10, pri čemer je 10 zelo dobro, sta si medtem državni zbor in vlada prislužila oceni 3,89 oziroma 3,76.



In v času, ko so država in njeni državljani očitno ujetnik stavke zdravnikov, so s svojim položajem nezadovoljni tudi operaterji na številki 112, številki za klic v sili. To so tisti, ki so običajno prvi v mehanizmu zagotavljanja ustrezne pomoči, ko človek potrebuje – pomoč. Predsednik vlade je med podeljevanjem priznanj ob dnevu civilne zaščite izjavil, da je naloga vlade, da prisluhne potrebam sistema zaščite in reševanja. In da se tudi vlada mora končno soočiti z aktualnimi izzivi. Da tokrat spet ne bo ostalo le pri velikih besedah in obljubah. Kot že doslej (pre)večkrat.

Struktura slovenskega sistema zaščite in reševanja temelji predvsem na prostovoljstvu. Ustroj se kljub temu vedno odziva hitro in strokovno ter solidarno in človeško. Da bo tako ostalo, je nujno, da se prisluhne tudi – operaterjem. Ne le zdravnikom. Prostovoljci sistema za zaščito in reševanje imajo veliko srce in to imajo tudi ti trije iz uvoda premisleka. Zagotovo je njihovo srce večje kot srce tistega, ki si je gradil vilo, živel pa v neprofitnem stanovanju in danes stavka. Velike besede sodijo k velikim srcem. Naj se premierjeve obljube izpolnijo.

zaščita-in-reševanje priznanja