vestnik

(V PREMISLEK) Vesel božič?

Andrej Bedek, 23. 12. 2021
Pixabay
V Sloveniji je na mizi svetovalne skupine za covid-19 spet več predlogov za zaostritev protikoronskih ukrepov.
Aktualno

V Sloveniji je preprosto preveč odprtih vprašanj.

Šteje vsak odmerek, šteje vsako življenje, je eno od sporočil cepilnega maratona, a je delež polno cepljenih Slovenk in Slovencev kljub temu še vedno prenizek. Čeprav je za epidemiologe odlično, da številni ljudje med akcijo Dnevi cepljenja prihajajo po poživitveni odmerek cepiva, je res tudi, da se jih veliko za to odloči predvsem zato, da lažje izpolnijo zelo ostre pogoje, ki sta jih uvedli Avstrija in Italija za vstop v državo. Smučarska sezona se je že začela, prve počitnice so že tudi tu. V naši državi pa je hkrati še vedno previsok odstotek ljudi, ki so dovzetni za okužbo, ker za zdaj niso prejeli niti enega odmerka cepiva.



Odpovedan dogodek je boljši od izgube življenja, pred božično-novoletnimi prazniki pravijo v Svetovni zdravstveni organizaciji. V Sloveniji je na mizi svetovalne skupine za covid-19 spet več predlogov za zaostritev protikoronskih ukrepov. Po novembrski vsebinski napaki v zapisniku o popolnem zaprtju države in decembrski odločitvi, da se na stojnicah lahko ponuja le pečen kostanj, zdaj v svetovalni skupini iščejo odgovor na vprašanje, ali sploh in v kakšni obliki silvestrovati.

Božični okraski
Vanesa Jaušovec
V svetovalni skupini iščejo odgovor na vprašanje, ali sploh in v kakšni obliki silvestrovati.

V Sloveniji je preprosto preveč odprtih vprašanj. Med razpravo druge interpelacije o delu ministra za notranje zadeve smo spet ostali brez odgovora, zakaj je slovenska policija v mandatu tega ministra izgubila skoraj ves ugled v slovenski javnosti. Ker so policijski vodje nekritično sledili navodilom politike, ljudstvo danes ne zaupa več organizaciji, ki je v mrzlih decembrskih nočeh leta 1990 poskrbela za varnost volivcev med izvedbo plebiscita, prvega in zgodovinskega koraka k samostojni državi.

General Dwight Eisenhower, vrhovni poveljnik zavezniških sil v Evropi in kasnejši predsednik ZDA, je imel ob izkrcanju v Normandiji 6. junija 1944 že pripravljeno izjavo, ki bi jo prebral, če bi zmagala nemška vojska. Izjavil bi: »Vojaške enote, v zraku in na morju, so izkazale ves pogum in predanost, kolikor so lahko. Krivda za poraz je zgolj in samo moja.« Strategija brez taktike je najpočasnejša pot do zmage. Zgodovina bi morala biti učiteljica Janeza Poklukarja, Mateje Logar in Aleša Hojsa.

Vesel božič, čestitajmo si ob dnevu samostojnosti, predvsem pa – ostanimo zdravi. Cepimo se.

v-premislek ukrepi prazniki