vestnik

(V PREMISLEK) Volivci težko vidijo alternative. Še huje je, da so se sprijaznili s stanjem duha v državi

Andrej Bedek, 15. 2. 2024
Arhiv
Stranka SD je po odstotkih v zadnji anketi časnika Delo dokončno postala stranski igralec levega političnega pola, obenem jo na volitvah vedno premaga nov politični obraz na tem polu.
Aktualno

Najnevarneje za Goloba je to, če na naslednjih volitvah prvič po dolgem času levica ne bi več mogla mobilizirati svojega volilnega telesa z retoriko proti Janezu Janši.

Stranka SD je po odstotkih v zadnji anketi časnika Delo dokončno postala stranski igralec levega političnega pola, obenem jo na volitvah vedno premaga nov politični obraz na tem polu. Socialna demokracija v Sloveniji, kot vse kaže, že dolgo nima več nobene resne vsebine in jo očitno povezuje le ideja o tem, kako se obdržati na oblasti. Tudi za ceno njenih vrednot. Ocena vlade Roberta Goloba po tej anketi prav tako še nikoli ni bila tako nizka – negativno in zelo negativno jo ocenjuje več kot 55 odstotkov vprašanih, pozitivno in zelo pozitivno pa le slabih 14 odstotkov.



Padec podpore SD, vladi in tudi Gibanju Svoboda je pričakovan. Pri Svobodi gre za stranko, ki je kot marsikatera v preteklosti nastala le nekaj mesecev pred volitvami. Te stranke zato nimajo baze zvestih volivcev. Če prištejemo še dogajanje na političnem parketu v zadnjih tednih, je bil padec podpore v anketah še toliko bolj pričakovan. SD je medtem v anketah že dolgo padala, tudi zaradi potez nekdanjega predsednika stranke, ki je iznašel danes že razvpiti termin strici iz ozadja. Vsi »računi« za sodno stavbo zato za levico in tudi desnico še zdaleč niso poplačani.



A dokler podpora Golobovi vladi sloni na podpori v državnem zboru in dokler bo ostala poslanska skupina Gibanja Svoboda enotna in enako velika, bo ta vlada gotovo obstala. Najnevarneje za Goloba je to, če na naslednjih volitvah prvič po dolgem času levica ne bi več mogla mobilizirati svojega volilnega telesa z retoriko proti Janezu Janši. Za to sta samo dve možnosti. Da Janša odstopi ali da se na desnici uveljavi neka nova sila. Logar dolgo več ni izbira.

Za levi politični pol je torej sreča v nesreči ta, da dokler bo Janša krojil politična razmerja, bo vztrajal tudi močan odbojni refleks proti njemu. Janša ga zna na lastno nesrečo s svojimi ravnanji v opoziciji pogosto ohranjati živega, zato se pri bazi volivcev, ki so neopredeljeni – teh je bilo v anketi kar 25 odstotkov –, znova prižge opomnik, kako bo, ko ali če bo Janša ponovno vladal. Volivci danes tako žal težko vidijo alternative, še huje pa je, da so se očitno sprijaznili z aktualnim stanjem duha v državi.

v-premislek mnenje politika