vestnik

(V PREMISLEK) Za javno RTV

Andrej Bedek, 25. 11. 2022
Bobo
Pri referendumu o RTV Slovenija ne gre za levo ali desno politično opcijo, ampak za to, da je neodvisen medij dokazano povezan s kakovostjo demokracije v državi.
Aktualno

Kriza demokracije in kriza novinarstva sta tesno povezani, celo vzajemni.

Pri referendumu o RTV Slovenija ne gre za levo ali desno politično opcijo, ampak za to, da je neodvisen medij dokazano povezan s kakovostjo demokracije v državi. Javni medij pa je lahko neodvisen in kakovosten, kadar se v uredniško politiko ne vmešava politika. Vsaka država z visoko stopnjo demokracije ima tudi javno televizijo, ki je neodvisna in zato poskrbi za vse segmente gledalcev. V naši državi pa gori rdeči alarm. Stopnja zaupanja v RTV Slovenija je najnižja v zgodovini, kar kaže na to, da je javnost prepoznala, da je osrednja medijska hiša v državi v velikih težavah.

Je to posledica, da je skoraj celotno vodstvo nacionalne televizije – večina članov sveta zavoda, direktorji in glavni uredniki – tesno povezano z eno politično opcijo? Je tej vodilni strukturi mar za gledalce in gledanost programa? Ali služijo predvsem svojemu političnemu gospodarju. Ponazorimo praktično. Danes nas očitno informira novinar, ki deluje v spregi s politiko. A bi se pustili operirati ljubiteljskemu kirurgu? Zato lahko RTV Slovenija pade še nižje na stopnji zaupanja, kot je že danes. Kriza demokracije in kriza novinarstva sta tesno povezani, celo vzajemni.

Zakon sprememb v delovanje RTV Slovenija, tudi če bo v nedeljo potrjen, ne bo prinesel čez noč. Spremembe so nujne. Javna RTV Slovenija v svetu medijev, ki ga poganja želja po čim večji branosti, poslušanosti ali gledanosti, namreč pokriva tudi obrobne teme, ki se dotikajo ožjih skupin občinstva. Torej deluje v interesu vseh javnosti in tudi demokracije. In to je osnovno poslanstvo novinarstva. Ko se novinarstvo podreja oblasti in ko se politika ne boji novinarstva, v družbi ni demokracije.

Tudi program nacionalne televizije, če bo v nedeljo zmagal glas Za, ne bo postal boljši čez noč. Ampak bo vseeno več možnosti za to, da bodo ustvarjalci programa nasprotovali populizmu, ostali vdani javnemu dobremu in se nikoli ne bodo ustrašili poročati o tem, kar je narobe, ne glede, ali je napako naredila leva ali desna politična opcija. In če bo z referendumsko voljo zakon o RTV Slovenija uveljavljen, se bo tudi vrnila ideja, da nacionalna televizija dela za ljudi in javnost. Za javno RTV.

v-premislek referendumi