vestnik

(V PREMISLEK) Za nekoga je mala Švica država z visokim življenjskim standardom, za druge okolje, v katerem ne bi životarili

Ines Baler, 17. 12. 2023
Jure Zauneker
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Pri razvoju in obogatitvi različnih področij pa ne gre pozabiti na preproste, »majhne« ljudi, ki ne obračajo velikih denarjev in ne privabljajo tujih veljakov. Na ljudi, ki delajo dobro zase in za druge.

V Lendavi se je v začetku tedna začela pisati nova zgodba, položen je bil temeljni kamen za visokotehnološki center družbe Lek. Odmevala je izjava premierja Roberta Goloba, da je Slovenija na področju biofarmacije postala mala Švica. Na marsikaterem področju se v naši državi rado poudari, da bi bila lahko Slovenija druga Švica in si to tudi želi biti. Pa je to prevečkrat le visokoleteči cilj, ki v realnem svetu nima prave podlage. Si pa lahko malo ali drugo Švico vsak drugače predstavlja. Za nekoga je lahko to davčna oaza, za druge država z visokim življenjskim standardom, spet za tretje bi bila druga Švica le okolje, v katerem ne bi životarili, ampak bi dobili zaposlitev in lažje živeli.  



Pri razvoju in obogatitvi različnih področij pa ne gre pozabiti na preproste, »majhne« ljudi, ki ne obračajo velikih denarjev in ne privabljajo tujih veljakov. Na ljudi, ki delajo dobro zase in za druge. Na tiste, ki so zbrali dovolj poguma, registrirali osebno dejavnost ali se podali na samostojno pot s ciljem, da bi izživeli svoje želje in sanje. Marsikatera uspešna zgodba se je rodila in razvila iz prostočasne dejavnosti. Po začetni negotovosti, porodnih krčih marsikomu uspe ne glede na začetne pomisleke okolice. In marsikatera stvar, ki se je razvila doma, med štirimi stenami, je postala uspešna inovacija, ki mnogokrat preide meje domačega kraja, države in se prebije v tujino. Pri tem je treba biti drzen, optimističen in tvegati.



Zato vseskozi, včeraj, danes in jutri, tudi v našem mediju iščemo ljudi z iskrivimi osebnostmi, zanimivimi idejami, deli in načrti. Kajti pomembno vlogo pri teh ljudeh imamo tudi mediji. Ljudi, ki stojijo za številnimi izdelki, nalogami, produkti, s tem ko jih predstavimo, približamo drugim. Razširimo glas o njih in pristavimo kamenček v mozaiku njihovega razvoja. Ali pa s tem vsaj pokažemo, da njihov trud ni bil zaman, da je njihovo delo, v katero so vložili trud in čas, opaženo. Zato je lahko zanje na začetku mala Švica le peščica ljudi, ki jim stoji ob strani, da priznanje, da delajo dobro, sledijo svojim idejam. Vsi ti ljudje pa so na splošno veseli poizvedovanja o njih in se tudi radi vračajo s povratnimi informacijami o uspehu. 

v-premislek mnenje