vestnik

(V PREMISLEK) Zmagovalci

Adriana Gašpar, 26. 3. 2021
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Skromnost in čut za ekipno delo ju uvrščata ne samo med dobre delavce, ampak predvsem med dobre ljudi.

Novi koronavirus je upočasnil svet, kot si nihče od nas ni predstavljal, da ga lahko. V prvi vrsti boja z nevidnim sovražnikom so stali zdravstveni delavci, ki so se nemalokrat znašli na robu svojih moči. S temi besedami smo vas, dragi bralci, nagovarjali, da na glasovnico napišete ime človeka, ki vam je v minulem letu pomagal prestati težke čase bolezni, in se mu tudi na ta način zahvalite. Veliko se vas je odzvalo našemu pozivu in zelo različna imena so se zvrstila na seznamu. A dve imeni sta po številu glasov izstopali.

Zdravstveni tehnik Mitja Domonkoš in zdravnik družinske medicine Leon Köveš, ki ste ga, mimogrede, pred kratkim lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji v priljubljenem kvizu Joker, sta z naskokom prehitela vse druge na precej dolgem seznamu. Oba sta mlada in dokaj sveža v svojem poklicu, a očitno v sebi nosita nekaj več, kar je ljudi prepričalo. Podobni in zanimivi sta bili tudi njuni reakciji, ko sta izvedela, da sta zmagovalca. Oba sta dejala, zakaj pa jaz, saj smo se vsi trudili in delali. Že ta skromnost in čut za ekipno delo ju uvrščata ne samo med dobre delavce, ampak predvsem med dobre ljudi. Kot kaže, je to več kot dovolj, da se ljudje čutijo sprejete, poslušane in včasih že samo zaradi tega ozdravljene.

S slavnostno podelitvijo ju žal zaradi aktualnih razmer ne moremo počastiti, kar pa onadva, verjetno še veliko bolj kot drugi, dobro razumeta. Ni še konec, ampak če smo zdržali že tako dolgo, bomo tudi še malo.

30317e2cc2ec1f206f519d56fa056532
Nataša Juhnov
Nista verjetno ključna prihodnja dva tedna, ampak še kakšen teden, dva več, potem pa bi stara nova normalnost lahko že bila na vidiku.

4. maj 2020 je bil dan, ko so se odprle terase gostiln, 1. junij, ko so se sprostila druženja do 200 ljudi. Takrat ni bil cepljen še niti en človek, ker cepivo še ni obstajalo, zdaj je po podatkih uradne strani NIJZ cepljenih več kot 100 tisoč ljudi. Tudi prekuženih je bilo bistveno manj. Po zdravi kmečki logiki torej dlje kot mesec dni več ne bi smeli ostati zaprti ne glede na vse eksotične seve, ki še prihajajo proti naši deželi. Pa glede na to, da s(m)o lani ob slovenskem morju ležali nagneteni kot vžigalice v škatli in ni bilo panike, očitno koroni vročina ne prija. Je pa res, da zdrava kmečka pamet oblastnikom ni vedno pogodu. 

A vendarle verjamem, da so boljši dnevi blizu. Nista verjetno ključna prihodnja dva tedna, ampak še kakšen teden, dva več, potem pa bi stara nova normalnost lahko že bila na vidiku. Potrpimo, premagajmo virus in bodimo zmagovalci, tudi zaradi vseh zdravstvenih delavcev, ki jim zadnje leto ni prizanašalo. 

premislek pomurski-zdravstveni-delavec