vestnik

Na Goričkem se bohoti polje z nekaj tisoč grmi sivke: "Sejem mi je dal zagon"

Ines Baler, 23. 4. 2023
Osebni arhiv
Tadeja, ki se je na domačijo Melinovih preselila pred nekaj leti, je lani poleti začela iz sivke izdelovati različne uporabne izdelke. Foto Osebni arhiv
Aktualno

V Radovcih se razprostira polje z nekaj tisoč grmi. Izdelujejo različne izdelke, največ zanimanja za eterično olje.

Družina Melin ima v Radovcih na Goričkem za domačijo večji nasad prave sivke. Okoli sedem tisoč sadik so zasadili pred približno sedmimi leti na pobudo Tatjane Melin, po njeni smrti pa nasad urejata sin Matej in partnerica Tadeja. Lansko poletje je Tadeja začela tudi izdelovati različne izdelke iz sivke. V njihovi ponudbi so tako eterično olje, hidrolat, kopalna sol, dišeče vrečke, mila ter različni darilni paketi, spominki in poslovna darila. »Kar nekaj časa sem iskala ideje, kaj bi s sivko. Potem sem se morala še marsikaj naučiti, ker je bilo vse to zame novo, pred lanskim praznikom Marijinega vnebovzetja pa sem se odločila, da grem na sejem pri Gradu. Odziv obiskovalcev je bil odličen, tako da sem dobila velik zagon za naprej in se udeleževala tudi drugih sejmov, ki so potekali v lokalnem okolju,« je povedala sogovornica.

gorička sivka, družina melin
Osebni arhiv
gorička sivka, družina melin

Melinovi se v tem obdobju počasi že pripravljajo na novo sezono. Spomladi je treba grmičke obrezati, da bodo poleti lepše zacveteli in ne bodo preveč razvejeni. Prav tako je treba urediti prostor med vrstami. Nasad so poimenovali Gorička sivka, ker domujejo v objemu Goričkega, in sedaj že vsi nestrpno čakajo, da sivka zacveti. Ponudil se bo prelep pogled na polje in vseokrog bo opojno dišalo. »Do poletja imamo v načrtu postaviti še gugalnico, da bi se lahko ljudje prišli fotografirat in uživat v naš nasad,« je razkrila Tadeja in dodala, da nameravajo v prihodnje prirejati tudi kakšne dogodke v turistične namene. »Vse ljubitelje sivke pa že zdaj vabimo, da v času cvetenja sivke pridejo na naše polje, da se naužijejo prelepih podob in si naberejo kakšen šopek cvetja,« je pozvala. 



Tudi za kulinariko

Sivka je vsestransko uporabna rastlina, ki zraste okoli 60 centimetrov visoko in ji ustrezajo suha in vroča rastišča. »Ljudje so bili ob naših začetkih navdušeni in presenečeni nad nasadom in ponudbo, dobre odzive dobivamo tudi sedaj,« pravi Tadeja. K Melinovim se je preselila pred nekaj leti, iz sivke pa izdeluje tudi šopke in butare. »Sivka je pomirjevalna rastlina, uporablja se lahko za aromaterapije in masaže, nekateri si jo nanesejo na sence, ker to pripomore k boljšemu spanju. Naj kot zanimivost dodam, da so v srednjem veku cvetove dajali v vzglavnik, da so imeli ljudje boljši razum in spanec,« še dodaja.

gorička sivka, družina melin
Osebni arhiv
V Radovcih je nasad iz prave sivke, rastline, ki je zdravilna, pomirjevalna, medonosna in dekorativna, poudarjajo Melinovi. Foto Osebni arhiv

Rastlina začne navadno cveteti junija, cvetenje traja do jeseni. V sredini julija, ko je rastlina v polnem razcvetu, jo Melinovi porežejo in sivko destilirajo. Navadno so stebla rezali ročno, lani pa so si izposodili posebno kosilnico, s katero so si olajšali delo. Prava sivka se lahko uporablja tudi za kulinarične namene in sogovornica namerava letos prvič pripraviti sok iz sivke. Ta bo najprej namenjen za domačo uporabo, saj je treba, preden gre nov izdelek na tržišče, vse dati v analizo. Stranke Melinovih največ povprašujejo po eteričnem olju, ki se pridobiva s parno destilacijo sivkinih cvetov. Lani so iz porezanih cvetov iztisnili okoli pet litrov olja. Njihove izdelke najdete v nekaterih trgovinah s ponudbo lokalnih pridelovalcev, na voljo pa so vam tudi prek družbenih omrežij. »Oba s partnerjem se z nasadom ukvarjava ljubiteljsko, ker naju to veseli, in srečna sva, da lahko na družinski kmetiji tudi drugim pričaramo lepe izkušnje s sivko,« je sklenila. 

sivka, bakovka, delavnica, bakovci
Ines Baler
Fotografija je simbolična

Radovci eterična-olja prava-sivka