vestnik

V stari puconski šoli bo zaživel skupnostni dom za starejše

Ines Baler, 21. 6. 2020
Nataša Juhnov
Stara šola v Puconcih.
Aktualno

Puconski občinski svet se je na 12. redni seji seznanil z vstopom občine v interesno združenje Konzorcij 17. Namen vstopa je priprava skupnega vseslovenskega projekta na področju dolgotrajne oskrbe v lokalnih skupnostih.

Ta zajema tudi investicijo puconske občine v skupnostni dom za starejše za do 70 stanovalcev, v okviru katerega bi bila oblikovana tudi enota za stanovalce, obolele za demenco, ter dnevni center za osem oseb ter z eno ali dvema sobama za začasne nastanitve. Kot pojasnjuje župan Ludvik Novak, namerava občina obnoviti staro šolo ob cerkvi in tam urediti prostore, ki bi jih dali v upravljanje instituciji, ki se ukvarja z varstvom. Dodal je še, da je občina že navezala stik z vodstvom Doma starejših Rakičan, ki je dom pripravljen prevzeti, če bodo uspešni na razpisu.

d85a402615736412aec83c750e2469b7
Nataša Juhnov
Ludvik Novak.

Vrednost investicije Novak težko oceni, saj trenutno Konzorcij 17 in vključene občine čakajo, da Evropska unija (EU) sprosti evropska sredstva. Meni pa, da vrednost najverjetneje ne bo pod tremi milijoni evrov. Po zagotovitvi sredstev se bodo lotili priprave in izvedbe projekta, celotno obdobje projekta traja do konca leta 2027. Novak ob tem še poudarja, da projekt sredstva črpa neposredno iz EU in ne prek države, ki je včasih omejitveni dejavnik.

puconci, stara-šola
Nataša Juhnov
Stara šola v Puconcih.

Preplastitev ceste skozi Gorico in Brezovce

Občina čaka tudi na začetek del, povezanih s preplastitvijo ceste skozi naselji Gorica in Brezovci. Gre za državni projekt, kjer je občina soinvestitor. Javno naročilo za projekt je že decembra lani izvedlo ministrstvo za infrastrukturo oziroma Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo, 11. maja letos pa so naročilo oddali Pomgradu. Ta bo projekt, vreden 2.851.334 evrov, izvedel s partnerjem Asfalti Ptuj. Novak pričakuje, da se bodo dela začela v bližnji prihodnosti, kajti o modernizaciji cest se z državo dogovarjajo že več let, po njegovem mnenju pa bi se končala v enem letu oziroma največ dveh. Prav tako puconska občina čaka še na izvedbo javnega naročila za nadgradnjo vodovoda sistema B, kot pravi Novak, so na območju občine še nekateri kraki, ki jih je treba urediti.

puconci skupnostni-dom-za-starejše preplastitev-ceste redna-seja