V preteklosti so žita najprej s kosami pokosili, nato so ga naložili na voz in odpeljali na kmetijo. Tradicionalna oblika žetve je zahtevala veliko delavcev, zato je bila tudi družabni dogodek. Žal pa zaradi razvoja kmetijske mehanizacije tradicionalni prikaz žetve izginja. Zato se člani turističnih in drugih društev v deželi ob Muri trudijo, da se ohrani nekaj teh navad. Člani Kulturno-turističnega društva Puconci so minulo nedeljo v središču vasi, na Tajnikovi njivi, pripravili etnološko prireditev - prikaz žetve na nekdanji način.
Preberite še
Odpri v novem zavihkuDobro vino je še vedno cenjeno, ocenjujejo v Vinogradništvu Kolarič
Družina Kolarič je prve trte zasadila daljnega leta 1946. Na sedmih hektarjih vinogradov pridelujejo dvanajst sort, posebej ponosni so na svojo penino.
Žetve se je udeležilo veliko koscev, pobiralk in vezalk snopja. Prikazali so vse faze žetve, niso pa pozabili niti na kulinarično ponudbo. Ko se bo požeta pšenica posušila, jo bodo zmlatili v mlatilnici, moko, ki jo bodo pridelali pa bodo uporabili na tradicionalni 17. dödoljadi, ki bo 29. septembra pri osnovni šoli v Puconcih.