vestnik

V Radencih danes nadomestne volitve člana občinskega sveta

Vestnik.si, STA, 14. 4. 2024
vestnik.si
Fotografija je simbolična.
Aktualno

V Občini Radenci bodo danes nadomestne volitve člana občinskega sveta. Eden od svetnikov občinskega sveta občine Radenci je namreč konec januarja odstopil, volitve pa so v skladu z določili zakonodaje potrebne, ker je bil svetnik na položaju manj kot šest mesecev.

Volitve nadomestnega člana občinskega sveta bodo potekale samo v volilni enoti Radenci, v kateri je bil na listi Neodvisne liste za Občino Radenci izvoljen svetnik Jože Šmelc, ki je nato odstopil.

V začetku januarja so bile sicer v Radencih predčasne volitve v občinski svet, potem ko je zaradi nesoglasij med občinsko pozicijo in opozicijo odstopila več kot polovica od skupaj 16 občinskih svetnikov.

Na predčasnih volitvah je največ, osem mandatov dobila Lista Romana Leljaka, sicer radenskega župana, enega svetnika je dobila SDS, sedem mandatov pa so volivci porazdelili med Gibanje Svoboda in Neodvisno listo, ki sta dobili po tri svetnike, ter SD, ki je dobila enega. Slednje tri stranke tvorijo opozicijo v občinskem svetu.

Po predčasnih volitvah je razmerje moči v občinskem svetu devet proti sedem v prid županovi koaliciji, v prejšnji sestavi pa sta imeli obe strani po osem svetnikov.

Prebivalce v volilni enoti Radenci tako danes čaka že drugi odhod na volišča letos. Volišča so odprta od 7. do 19. ure.

občina volitve svetnik radenci