vestnik

V Radencih in na Kapeli želi župan združiti vrtec s šolo

Vida Toš, 5. 4. 2019
Vida Toš
Bodo radenski vrtec združili z osnovno šolo? 
Aktualno

Ravnateljica Vrtca Radenci združitvi nasprotuje, saj je samostojni vrtec lahko bolj strokoven

Župan Radenec Roman Leljak pravi, da finance kažejo, da bi bilo pametno vrtec in osnovno šolo na Kapeli združiti v eno pravno osebo. Tamkajšnji vrtec je enota Vrtca Radenci. »To bi pomenilo skupno finančno službo in skupno nabavo. Enako bi lahko v isto pravno osebo združili tudi osnovno šolo in vrtec v Radencih. Tako bi bilo sicer ogroženo eno direktorsko mesto, se pa vzpostavljata dve novi mesti – pomočnika ravnateljice šole, ki bi imela strokovni nadzor nad delom. V svojem programu sem, še preden so me izvolili, povedal, da absolutno želim obdržati tako šolo kot vrtec na Kapeli – vendar na cenejši način,« razlaga Leljak, ki se sicer s to tematiko še ni začel ukvarjati, saj je trenutno »do vratu v javnih gospodarskih službah v občini«. »A takoj, ko sem začel kot župan delovati, so se začele neke stvari odvijati v smeri, da bi se že vnaprej preprečila ta moja ideja. Cilj ravnateljice Vrtca Radenci Mihaele Stolnik Ketiš je, da se Vrtec Radenci in osnovna šola ne združita. Zakon namreč pravi, da če ima vrtec najmanj deset oddelkov, združitev s šolo ni možna. Zato je ukinila četrti oddelek na Kapeli, otroke spravila v Radence, kjer bo zdaj dobila deseti oddelek, da bi ohranila svoje delovno mesto. To se ne dela. Interesi posameznikov nad interesi otrok niso sprejemljivi,« je oster Leljak.

Vsako pomlad potrebe po novi skupini

Ravnateljica Vrtca Radenci Mihaela Stolnik Ketiš pravi, da to ne drži, saj so deseto skupino vrtca odprli zaradi potreb staršev in otrok, ne zaradi njenih želj. »Lahko vam pokažem vpisnice. Prav na vsaki je starš sam napisal, kam želi vpisati svojega otroka – ali v Radence ali na Kapelo. Poleg tega se med starši vsako leto spomladi pokaže potreba, da otroke vpišejo v vrtec. Že lani in predlanskim smo nove skupine odpirali aprila. Tako da deseta skupina v Mehurčkih nima nobene zveze z mano in ne z županom. Ti otroci potrebujejo vrtec, želijo priti v Radence in potrebujejo ga zdaj.« Ravnateljica pravi, da je smešno, da župan trdi, da je odprtje desete skupine njena želja. »Že septembra bodo otroci iz našega vrtca šli v šolo in skupin bo manj kot deset, vedno jih je. To ni stvar, na katero bi jaz imela vpliv. Tudi nimam vpliva, kam jih starši vpisujejo. Nekateri jih vozijo v Mursko Soboto ali Gornjo Radgono.« Pri tem, še enkrat poudarja Stolnik Ketiševa, ne gre za njen interes ali za strah pred izgubo delovnega mesta. »Vrtec je poln do maksimuma, le en oddelek drugega starostnega obdobja bi lahko sprejel še pet otrok. Za prvo starostno obdobje pa nimamo več prostih mest, tako da deseti oddelek potrebujemo. Zdaj bo spet vpis in predvidevam, da bo prostora spet manj, kot bi ga želeli starši. Predvidevam, ker podatkov nimam.« Na Kapeli, pravi, bi gotovo potrebovali dodatne prostore, v Radencih imajo eno igralnico še prosto.


Župan Leljak pa ravnateljici očita tudi, da želi zapreti vrtec na Kapeli. »Problem je v tem, da imamo na Kapeli tri skupine otrok, bila pa je še polovička skupine. To je vsa leta delovalo, potem pa je ravnateljica z navajanjem strokovnih argumentov – da tisti četrti oddelek nima varnostnih in strokovnih podlag – četrti oddelek ukinila. Ko se je tam napolnilo, so morali starši otroke vpisati v Radence. Tu pa ni bilo dovolj prostora, bilo je le devet oddelkov, zdaj pa želi desetega. Trdim, da tega problema ne bi bilo, če bi ravnateljica navezala stik z občino ali šolo in poiskala rešitev v prostorih, ki so. Ker verjamem, da bi to otrokom zagotovili. Nikakor si ne želimo situacije, kot je danes, da je recimo v eni družini en otrok vpisan v šolo na Kapeli, v vrtec pa v Radence. Ni dala niti enega obvestila o tem, da tam primanjkuje prostora,« dodaja Leljak. Stolnik Ketiševa pravi, da so štirje otroci taki, ki so želeli v enoto vrtca na Kapeli. »Ti so že od septembra tukaj in bodo še do septembra ali manj. Ko se namreč na Kapeli sprostijo mesta zaradi odhoda otrok v prvi razred, bodo prednostno dobili prostor na Kapeli. Tista igralnica na Kapeli, kjer je bila polovička skupine, pa ne ustreza minimalnim tehničnim standardom, ki jih moramo zagotoviti,« pove ravnateljica.

Aprila bodo začeli združevati kapelski vrtec in šolo

Leljak pravi, da je ena od možnosti za nove vrtčevske prostore na Kapeli tudi ta, da se bosta dva kabineta, v katerih sta trenutno dva učitelja, izpraznila. V dveh letih naj bi namreč zgradili telovadnico. »V tem delu bi se potem lahko razširil vrtec in bi odprli več oddelkov. Rešitve je torej ravnateljica imela. V tako majhni občini delati tako enostransko ni primerno.« Problemi otrok so prednostni, pravi Leljak, kar je pokazal tudi s tem, ko je s prvim aprilom darilo občine ob rojstvu novorojenčkov z 200 zvišal na 600 evrov.


Leljak pravi, da se bosta vrtec in šola na Kapeli začela združevati že aprila. »To moramo narediti, ravno zato, da nam stroka ne bi zaprla vrtca na Kapeli, ker bi bila to katastrofa za ljudi in tega ne bi dovolil.« Pri tem doda, da bo ravnateljica šole na Kapeli delala 80 odstotkov kot ravnateljica šole, 20 odstotkov pa kot ravnateljica vrtca.

Strokovne podlage ni, stroški pa bodo višji

Stolnik Ketiševa na očitke, da združevanju nasprotuje zaradi lastnih interesov, odgovarja. »Priskrbela sem mnenje ministrstva, ki opozarja, da je v vrtcu kot samostojni pravni enoti lažje organizirati kadrovske razporeditve ob bolniških in drugih izpadih, med dopusti in počitnicami. Vrtec v sklopu šole je po navadi prikrajšan tako strokovno kot na materialnem nivoju. Župan ves čas govori, da se bo na račun združitve vrtca in šole privarčevalo. To seveda ne drži, kajti ravnateljica šole bo morala imeti dva namestnika. Kar bo stalo več kot en ravnatelj vrtca. Tu se tudi skriva odgovor na vprašanje, čigavi interesi se skrivajo zadaj. Jaz nimam nobenih skritih interesov. Ko ne bom več ravnateljica, kar se bo slej ko prej zgodilo, saj to ni dosmrtna pozicija, ne bom ostala brez službe, le med vzgojiteljice se bom vrnila. Strokovne podlage za združevanje ni.«
Radenski občinski svetniki in svetnice so sicer na zadnji seji sprejeli sklep, da lahko Vrtec Radenci odpre še deseti oddelek.
občina radenci vrtec radenci Roman Leljak mihaela stolnik ketiš