vestnik

V radgonskem podjetju nova odpuščanja

M. H., 4. 6. 2024
Maja Hajdinjak
V podjetju Elrad Electronics iz Gornje Radgone so odpustili 20 delavcev.
Aktualno

Ohlajanje poslovne klime v Evropi in predvsem v Nemčiji tolče po najboljših v regiji.

V podjetju Elrad Electronics iz Gornje Radgone so odpustili 20 delavcev. To so storili zaradi skrčenja naročil in z namenom, da zagotovijo vzdržno poslovanje, so razloge pojasnili v družbi. Dodajajo še, da je letošnji upad naročil posledica slabše gospodarske situacije v Evropi, predvsem v Nemčiji, kjer so njihovi največji kupci.



Elrad Electronics je visokotehnološko podjetje z več kot 500 zaposlenimi, ki se ukvarja z razvojem, proizvodnjo in prodajo elektronskih sklopov mednarodnim korporacijam. Eden njihovih prvih kupcev je bil nemški proizvajalec orodja Metaboo, potem so prišli še Bosch, Husqvarna, Sanyo, Gesipa, Panasonic in Samsung. Drugi najpomembnejši prodajni segment so vrtna orodja, v zadnjem času tudi baterijsko gnana, delajo pa tudi za proizvajalce malih gospodinjskih aparatov, bele tehnike in za avtomobilsko industrijo, za Audi in Mercedes. Rast globalnih kupcev je podjetju prinesla v zadnjih desetih letih izjemno ekspanzijo tako v Sloveniji kot z odpiranjem proizvodnih obratov po svetu, upad rasti pa zmanjšanje naročil in s tem krčenje poslovanja v gornjeradgonskem podjetju.

elrad-electronics, gornja-radgona
Arhiv podjetja Elrad Electronics
Elrad Electronics je visokotehnološko podjetje z več kot 500 zaposlenimi, ki se ukvarja z razvojem, proizvodnjo in prodajo elektronskih sklopov mednarodnim korporacijam.

Robi Seršen, sekretar regijske organizacije Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije za Pomurje, je povedal, da so delavci v podjetju dobili odpovedi kot tehnološki presežek, saj je proizvodnja v podjetju vezana na nemško gospodarstvo, ki pa je v krizi. »Upajmo, da je to zadnje odpuščanje,« pravi sindikalist, kajti kljub znakom izboljševanja poslovne klime visoke rasti nemškega gospodarstva še ni mogoče pričakovati.

Prvo odpuščanje v Elradu Electronics se je zgodilo julija lani, ko so odslovili 12 delavcev, takrat predvsem zaposlene v režijskih službah, tokrat so ostali brez dela delavci iz proizvodnje. Z namero delodajalca je bil sindikat seznanjen že marca letos, takrat jim je bilo tudi povedano, da bodo pri tem upoštevali kriterije za tako imenovane mehke načine odpuščanja, programa razreševanja presežnih delavcev pa glede na število odpuščenih niso pripravljali.


Ob tem je vendar treba poudariti, pravi Seršen, da se s težavami zaradi upada naročil ne srečuje samo Elrad. V začetku leta so namreč trideset delavcev odpustili v ljutomerskem Farmtechu, kjer je sindikat zaradi števila odpuščenih konec lanskega leta skupaj z delodajalcem pripravil program razreševanja presežnih delavcev. S težavami se srečujejo še v drugih podjetjih z dejavnostjo kovinske in elektroindustrije, ki imajo kupce v Nemčiji oziroma Evropi. Posledice upada poslovne klime bodo pri njih najverjetneje izbile konec poletja.

odpuščanja elrad-electronics