vestnik

V radgonskem vrtcu so s številnimi aktivnostmi spoznavali domačo hrano

Vestnik.si, 23. 11. 2022
Arhiv vrtca
Izvedli so številne aktivnosti.
Aktualno

V Vrtcu Manka Golarja Gornja Radgona so se prav tako pridružili akciji Tradicionalni slovenski zajtrk, ob tem pa pripravili še mnogo drugih dejavnosti.

Z vseslovensko akcijo želijo izboljšati zavedanje o namenu in razlogih za lokalno samooskrbo, domačo pridelavo in predelavo, ter da bi v okviru sistema javnega naročanja spodbudili aktivnosti zagotavljanja hrane, pridelane v lokalnem okolju. Sestavine za zajtrk so bile z lokalnih kmetij, vključili pa so tudi proizvode, ki so jih pripravili v vrtcu. V vrtcu se zavedajo, kako pomemben je vzgled pri vsakodnevnih navadah. 

Kot pravi eko koordinatorica v vrtcu Irena Domanjko Seršen, so otrokom, zaposlenim in gostom postregli z domačim rženim kruhom, maslom, medom lokalnih čebelarjev, domačim mlekom in jabolkom. "Pridne kuharico so ob pomoči otrok spekle okusno pito in omamno dišeče medenjake," pravi in dodaja, da so bili medenjaki v obliki čebele. 

vrtec-manka-golarja-gornja-radgona, lokalna-hrana
Arhiv vrtca
Izvedli so številne aktivnosti.

Tradicionalni slovenski zajtrk je bil le zaključek, saj se je v vrtcu že prej dogajalo marsikaj. Na oglasnih deskah so izdelki otrok, vseskozi pa so najmlajši spoznavali, kako pomembna je slovenska hrana. Ogledali so si čebelnjak v Lisjakovi strugi, ki ga je izdelal domačin Vlado Drvarič, in otrokom na preprost način razložil podrobnosti izdelave. V vrtec je prišel predsednik Čebelarskega društva Peter Dajnko Gornja Radgona Tadej Kokol, otroci so s pravljico spoznavali čebele, njihovo poslanstvo in med. Preizkušali so se tudi v ugankah. 

Igor Paldauf jim je povedal več o živilih in hrani, ki prispevajo k zdravemu načina življenja. Spoznavali so, kako nastane moka, iz katere se pozneje speče kruh, ob vsem tem pa tudi delo na kmetiji. Na kmetiji Šerbinek so poskušali domač jabolčni sok, pripravili jabolčno čežano in še nekatere pekovske izdelke. Otroci so bili tudi likovno aktivni, v vrtcu je nastala še zanimiva deklamacija o mleku ter zbirka rekov o sestavinah slovenskega tradicionalnega zajtrka in receptov. "Ob najrazličnejših vrtiljakih dejavnosti smo spoznavali tudi našo tradicijo ter zaplesali ob zvokih harmonije. Ljudska plesa Ob bistrem potoku je mlin in Mati pogače pečejo so otroci osvojili in vzeli povsem za svoja," še pravi Domanjko Seršenova. 

vrtec-manka-golarja-gornja-radgona slovenski-tradicionalni-zajtrk