vestnik

(FOTO) V Rakičanu zaploskali vsem, ki skrbijo za stanovalce v domovih. Tudi sebi.

Majda Horvat, 24. 4. 2020
Nataša Juhnov
Protest pred domom starejših v Rakičanu.
Aktualno

"Zdaj vemo, koliko denarja se je naenkrat našlo za protikorona ukrepe, medtem ko se za uveljavitev zakona o dolgotrajni oskrbi ni našel denar," pravi vodja pomoči družinam na domu," pravi vodja pomoči družinam na domu.

Nada Hercan, namestnica direktorja za področje zdravstvene nege in oskrbe v Domu starejših Rakičan, je povedala, da so se zbrali z željo, da bi bili zaposleni v socialnih zavodih vendar slišani pri odločevalcih.  "Ne le danes, ampak že vrsto let opozarjamo, da so normativi za zdravstveno nego kakor tudi za oskrbo ostarelih, neprimerni. Struktura stanovalcev se je v zadnjem desetletju in več zelo spremenila, normativi pa so stari že več kot dvajset let."

dom-starejših-rakičan, protest, koronavirus
Nataša Juhnov
Nada Hercan

Kot je še poudarila, so razmere povezane z razhajanjem novega virusa zaposlene v njihovem domu še bolj povezale, s posebno odgovornostjo do stanovalcev pa izvajajo tudi vse varovalne ukrepe, v želji, da ne bi prišlo do okužbe. "Seveda je strah prisoten. Strah je vendar čustvo, toda zaposleni smo v ustanovi, kjer moramo sprejemati tudi to. Zdrava mera strahu ni odveč, toda pomembno je, da nismo panični tudi v primeru okužbe ne." 

dom-starejših-rakičan, protest, koronavirus
Nataša Juhnov
Protest pred domom starejših v Rakičanu.

Bojana Mihorič, socialna delavka,  je dejala, da  poskušajo preko telefonov in s pomočjo sodobne tehnologije poskušajo ohranjati stik med stanovalci in svojci, čeprav ni lahko.

dom-starejših-rakičan, protest, koronavirus
Nataša Juhnov
Bojana Mihorič

Prav tako tudi v času epidemije  gremo do stanovalcev osebno in so v osebnem stilu ob upoštevanju vseh varovalnih ukrepov. "Pozabljamo pa, da nas naši stanovalci s tem, ko nosimo maske, težje razumejo. Ob tem  nas tudi slabše slišijo in ne morejo razbirati iz mimike obraza, kar pa je zelo pomembno za stanovalce z demenco. Ti tudi pozabijo upoštevati vsa navodila, kar pomeni, da jih moramo vedno znova na to opozoriti. S tem pa jih dodatno obremenjujemo."

dom-starejših-rakičan, protest, koronavirus
Nataša Juhnov
Protest pred domom starejših v Rakičanu.

 To je čustveni izziv za stanovalce z demenco in tudi za vse ostale, ki zdaj lahko le gledajo skozi okno, kako narava zeleni in si želijo gibanja na prostem in druženja."

Leon Zelko, vodja pomoči družinam na domu, pravi, da je osebno in strokovno mnenja, da današnja manifestacija zaposlenih v socialnih zavodih še ne bo spremenila ničesar. "Na področju oskrbe starejših že več let opozarjamo na nenehni problem zagotavljanje ustreznega kadra ter na financiranje same storitve. Zakon o dolgotrajni oskrbi namreč sprejemajo že petnajst let, podajajo si ga z ministrstva za delo na ministrstvo za zdravje, v resnici pa ni nihče pokazal resnih, v praksi izvedljivih rešitev. Tudi zdaj bo zadeva povsem ista. Sem realen pesimist. Edini, ki bi lahko nekaj spremenili, so odločevalci. Zdaj tudi vemo, koliko denarja se je naenkrat našlo za protikorona ukrepe, medtem ko se za uveljavitev zakon o dolgotrajni oskrbi, za katerega je potreben neštetokrat manjši proračunski denar, ni našel denar."

dom-starejših-rakičan, protest, koronavirus
Nataša Juhnov
Leon Zelko

dom-starejših-rakičan manifestacija dolgotrajna-oskrba