vestnik

V RIS-u brez zakonitega zastopnika in še zmeraj brez plač, v soboški občini pa čakajo na političen konsenz

Rok Šavel, 18. 9. 2024
Jure Kljajić
Še brez rešitve za RIS Dvorec Rakičan, ki bi ta hip potreboval likvidnostno injekcijo v višini 100 tisoč evrov.
Aktualno

Na sinočnji izredni seji sveta zavoda niso imenovali vršilca dolžnosti, dva člana sveta zavoda pa sta odstopila.

V luči neuspelega iskanja novega rešitelja sta ob včerajšnji izredni seji kot člana sveta zavoda odstopila Mojca Breščak in Franc Kramar, kar je situacijo še dodatno zapletlo, čeprav svet zavoda s tremi člani vseeno za zdaj ostaja sklepčen. In kaj bo sledilo? Svet zavoda je sklenil, da bo vršilca dolžnosti direktorja, za kar niso uspeli prepričati nobenega izmed zaposlenih, iskal preko javnega razpisa, kar se zdi že na prvi pogled nenavadno. Za vršenje dolžnosti direktorja se namreč praviloma imenuje nekoga izmed zaposlenih ravno zaradi potrebe po nemotenem vodenju zavoda do imenovanja direktorja s polnim mandatom po rednem natečajnem postopku. Javni razpis za vršilca dolžnosti sam po sebi nima smisla in je verjetno tudi pravno vprašljiv. Drugo vprašanje pa je seveda, kakšna garancija je, da se bo na javnem natečaju našla primerna in zainteresirana oseba za začasno vodenje rakičanskega dvorca. Manever je mogoče razumeti zgolj kot podaljševanje neizogibnega. Ob že izvedeni odblokadi transakcijskega računa še vedno ta hip ostaja nerešeno vprašanje avgustovskih plač zaposlenih, za katere je skrajni rok za plačilo danes, in še dolgovanih prispevkov za mesec julij.


Plače delno izplačane danes, v celoti pa naslednji teden


Kot nam je povedala Cajnkova, bodo prijave na razpis za vršilca dolžnosti direktorja možne do 25. septembra, sicer pa menijo, da funkcija vršilca dolžnosti direktorja ponuja priložnost posamezniku, ki želi prispevati k stabilizaciji zavoda. "Prav tako verjamemo, da bo pritegnila osebo z izkušnjami na vodstvenih položajih, ki išče nove izzive v dinamičnem in odgovornem okolju," odgovarja predsednica sveta zavoda na pomislek o privlačnosti funkcije in dodaja, da bodo razpis ponovili, če se ne bo prijavil nihče. V vmesnem času bo v javnem zavodu za nujne zadeve odgovoren svet zavoda. Glede plač Cajnkova zatrjuje, da bodo delno izplačane danes, v celoti pa v drugem tednu. Župan Damjan Anželj je sicer na temo RIS-a za ponedeljek, 23. septembra, sklical politično koordinacijo vseh političnih skupin v mestnem svetu, do takrat pa očitno na nobeno od teh vprašanj ne bo končnega odgovora. To ne nazadnje nakazuje tudi izjava murskosoboške občine.

MOMS: Odločitve še ni, potreben bo političen konsenz

V soboški občini namreč pravijo, da so s situacijo glede plač in blokade računa seznanjeni, saj da so s predstavniki zaposlenih prejšnji teden opravili sestanek. Ravno tako se zavedajo, da zavod od jutri dalje nima zakonitega zastopnika, zato bo po napovedih soboške občine danes objavljen javni razpis za imenovanje vršilca dolžnosti direktorja. "Mestna občina Murska Sobota je kot ustanoviteljica zavodu v letošnjem letu že zagotovila višja sredstva proračuna, v skupni višini 505.000 evrov, ki so bila zavodu že vsa nakazana. Direktorica ga.Tatjana Buzeti, se je vse do svojega odstopa trudila, da z bankami doseže ustrezen dogovor o poplačilih obstoječih kreditnih obveznosti, kar vse bi vodilo k zagotovitvi stabilnega poslovanja zavoda najmanj v tekočem letu. Pogovori z bankami še tečejo. Predstavniki zaposlenih so izrazili pričakovanja, da občina kot ustanoviteljica javnemu zavodu zagotovi še dodatna sredstva proračuna v višini 100.000 evrov, kar bi omogočilo redno izvajanje dejavnosti v kratkoročnem obdobju, vendar odločitve o dodatnem tranferju s strani mestne občine doslej še nismo sprejeli. Odločitev o prihodnjem poslovanju javnega zavoda, torej o morebitni dodatni zagotovitvi sredstev proračuna ali kakršnem koli drugem ukrepu ustanoviteljice, bo vsekakor sprejeta na podlagi konsenza in skupne odločitve politične ravni. Le ta bo sprejeta ob tehtanju družbeno ekonomskega, socialnega in razvojnega pomena zavoda sedaj in v prihodnje, javnega interesa ter nenazadne koristi, ki jih zavod ustvarja za uporabnike ter občane," glede situacije še odgovarja ustanoviteljica.

ris-dvorec-rakičan mestna-občina-murska-sobota plače damjan-anželj petra-cajnko svet-zavoda vršilec-dolžnosti