vestnik

V Sakalovcih odprli etično hišo

Silva Eöry, 4. 12. 2021
Silva Eöry
Valerija Rogan (druga z leve) je trak prerezala skupaj s predsednico Zveze Slovencev na Madžarskem Andreo Kovacs, zagovornico Slovencev v madžarskem parlamentu Eriko Köleš Kiss in generalno konzulko v Monoštru Metko Lajnšček.
Aktualno

V porabski občini so se odločili, da odkupijo zapuščeno domačijo in jo preuredijo tako, da bo namenjena tako domačinom kot tudi turistom.

V okviru čezmejnega projekta Ethos Land, ki se od leta 2018 izvaja v okviru programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Madžarska (v njem sodelujejo po trije partnerji z obeh strani meje), so v Sakalovcih slovesno odprli Etično hišo. V tej porabski občini so se namreč pred leti odločili, da odkupijo zapuščeno domačijo in jo preuredijo tako, da bo namenjena tako domačinom kot tudi turistom.

2
Silva Eöry
Ob odprtju hiše v Sakalovcih je zaplesala tudi domača folklorna skupina.

»Dejstvo je, da se je investicija zelo podražila, tako da smo vsa evropska sredstva, gre za okrog 67 milijonov forintov (približno 180 tisoč evrov op. p.), namenili za gradnjo oziroma obnovo hiše, sredstva za delavnice in tabore, kar je bilo tudi del našega projekta, in tudi za notranjo opremo pa smo zagotovili od drugod,« je razložila sakalovska županja Valerija Rogan. V obnovljeni kmečki hiši so uredili kuhinjo, v kateri je tudi krušna peč, poleg nje je večja soba, v kateri bodo lahko pripravljali različne delavnice in organizirali druženja domačinov. Uredili so tudi manjši muzej, pri čemer so eksponate prispevali vaščani. Dve sobi, v vsaki je po šest postelj, pa sta namenjeni prenočevanju turistov. »Ne pričakujemo hotelskih gostov, ampak takšne ljudi, ki želijo na preprost način spoznati naše lepo Porabje,« je poudarila županja, ki napoveduje, da bodo spomladi uredili tudi dvorišče. »Ker smo skupaj s kmetijo kupili še nekaj zemlje, smo na njej že posadili sivko, poleg tega smo uredili še visoke grede, saj želimo našo mladež naučiti vrtnarjenja. Na enem od razpisov na Madžarskem smo pridobili nekaj sredstev, tako da bomo naslednjo pomlad posadili še 20 lip,« je na koncu še dejala Valerija Rogan.

etična-hiša sakalovci