vestnik

V Šalovcih vse v znamenju zelja

Damjana Nemeš, 14. 10. 2018
Damjana Nemeš
Zmagovalna ekipa v kuhanju segedina.
Aktualno

Turistično društvo Dišeči volčin iz Šalovec je ponovno pripravilo kulinarično prireditev Kapüstni den, ki je potekala v središču vasi Šalovci. Tudi tokrat so jo zaznamovale jedi iz zelja, še posebej je dišalo iz loncev po »segedinu«.

Posamezne ekipe – bilo jih je deset – so se namreč tudi letos pomerile v tekmovanju vkuhanju jedi iz zelja, tokrat so pripravljali segedin. Iz loncev je začelo dišati že predpoldnevom, tekmovanje z ocenjevanjem pa se je zaključilo v poznih popoldanskih urah.Štiričlanska komisija je po pokušanju ocenila, da je najboljši segedin letos pripravila ekipa izDomanjševec.


2f5d5cc6d6429bc9dfd74772a4ae7026
Damjana Nemeš
Kapüstni den v Šalovcih.


Poleg tekmovanja v kuhanju je potekalo tudi ocenjevanje maskote. Že vseh šestnajst let, odkarprireditev Kapüstni den poteka, se namreč ekipe preizkušajo tudi v ustvarjalnosti, tako smovsako leto priča izvirnim maskotam, ki večinoma nastanejo iz jesenskih plodov in vrtnin.

9766034d2057b0290a7ed063dca9a97a
Damjana Nemeš
Zmagovalno maskoto je pripravila ekipa iz Šalovcev.

13eccbc4aca27de38590230c472ea6b9
Damjana Nemeš
Kapüstni den v Šalovcih.

Komisija, ki je bila zadolžena za ocenjevanje maskot, se je odločila, da so bili letos pri temnajbolj izvirni člani domače ekipe iz Šalovec, ki so pripravili gospodično iz zelja.Ker pa je prireditev, kot že njeno ime pove, zaznamovana z zeljem, seveda ni manjkaloštevilnih okusnih jedi iz te vrtnine, ki so bile obiskovalcemna voljo za pokušino, pripravile paso jih gospodinje iz Občine Šalovci in povabljene ekipe.

d26c399f27a397ccea96f33e79c3fb35
Damjana Nemeš
Kapüstni den v Šalovcih.


c60e5c2c1866c280669ab8575e2ca350
Damjana Nemeš
Kapüstni den v Šalovcih.

Že nekaj let zapored organizatorji, poleg ohranjanja jedi iz zelja, skrbijo tudi za ohranjanjeobičajev, in sicer s prikazom ribanja in tlačenja zelja na tradicionalen način, za kar so tudiletos poskrbeli člani Kulturno-umetniškega društva Budinci. Seveda tudi letos ni manjkalsejem domačih izdelkov in obrti, kjer so lahko številni obiskovalci izbirali med medenjaki,cvetličnimi nasadi, čevlji, metlami ter drugimi izdelki in pridelki.Ob začetku prireditve pa so s proslavo namenu predali tudi nov turistično-prireditveni prostorVolčin, ki je bil dokončan v prvi fazi.

a741a380bbc26e0f9245c46056fa8828
Damjana Nemeš
Kapüstni den v Šalovcih.

29aa44c2d1d1e56e4e257cf72db65f55
Damjana Nemeš
Kapüstni den v Šalovcih.


acd95d4895187f56271ee9506eaa0ba4
Damjana Nemeš
Kapüstni den v Šalovcih.

88c764ba4604d94d7b5774aa36a4ab41
Damjana Nemeš
Kapüstni den v Šalovcih.

dbca74d47a247bb257a2f3d8c15aa41b
Damjana Nemeš
Kapüstni den v Šalovcih.

Damjana Nemeš
Kapüstni den v Šalovcih. 
kapustni den društvo Dišeči volčin ŠALOVCI