vestnik

V SBMS porast respiratornih okužb pri otrocih, tudi pri mlajših od enega leta starosti

Vestnik.si, 25. 1. 2024
Jure Kljajić
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Iz Splošne bolnišnice Murska Sobota sporočajo, da se na otroškem oddelku soočajo s primeri otrok, ki prebolevajo okužbo z virusom influence tipa A, različicami koronavirusa, s črevesnimi obolenji, zlasti pa opažajo skokovit porast števila otrok z okužbo s respiratornim sincicijskim virusom (RSV).

"Opažamo, da so bili sprva na udaru starejši otroci, ki obiskujejo vrtec, zadnji teden pa je velik porast okužb pri otrocih do dopolnjenega enega leta starosti, pri katerih ima okužba lahko tudi bistveno težji potek in praviloma zahteva daljši čas hospitalizacije. Najmlajši hospitalizirani otrok z okužbo RSV je star 14 dni. Pri odraslih ter starejših otrocih se lahko okužba z RSV kaže le v obliki zamašenega nosu, medtem ko lahko pri dojenčkih okužba poteka s klinično sliko bronhiolitisa celo z dihalno odpovedjo, ki zahteva vso intenzivno terapijo z vsemi oblikami predihavanja ter zdravljenje vseh možnih zapletov," so zapisali. 

Večina hospitaliziranih otrok s to okužbo potrebuje zdravljenje z dodatkom kisika v vdihanem zraku ter drugo podporno zdravljenje. Okužba s povzročitelji okužb dihal se običajno začne s prehladnimi znaki, kot so zamašen nos, izcedek iz nosu, kašelj, povišana telesna temperatura, slab apetit. Pri manjših otrocih in dojenčkih lahko okužba napreduje v klinično sliko hitrega ali oteženega dihanja, ki se kaže s povišano frekvenco dihanja ter z dihanjem s trebuhom, ugrezanjem spodnjih medrebrnih prostorov, pri dojenčkih s stokanjem ter premori v dihanju, vedno slabšim apetitom na račun utrujanja pri hranjenju ter vedno slabšim odvajanjem urina na račun slabšega tekočinskega vnosa.


To so nasveti pediatrinje

V SBMS v izogib okužbi svetujejo, naj starejši sorojenci dojenčkov prehodno v času pogostih okužb dihal ne obiskujejo vrtca, saj se tam okužbe širijo najhitreje, skrbite za dobro higieno rok, higieno kašlja. Prehlajene osebe prosite, da vas ne obiskujejo, z otroci pa se izogibajte mest z velikim številom ljudi, prav tako je treba redno zračiti bivalne prostore. 

Če otrok zboli, naj počiva, uživa dovolj tekočine, povišano telesno temperaturo pa znižujte. Ko ta presega 38,5 stopinj Celzija, kot pravijo, lahko uporabljate preparate, kot so Paracetamol svečke, Ibubel svečke, Calpol, Brufen, Daleron, Ibuprofen v ustrezni količini glede na otrokovo težo. Pri mlajših od 18. let ne uporabljajte preparatov, ki vsebujejo acetilsalicilno kislino (na primer Aspirin).

"Skrbite za dobro prehodnost nosu z večkratnim čiščenjem nosu s fiziološko raztopino, pri dojenčkih je smiselno opraviti toaleto nosu zlasti pred obroki za zagotavljanje lažjega dihanja. Otroka opazujte. V primeru slabšanja stanja se posvetujte z izbranim zdravnikom. S skupnimi močmi in prizadevanjem poskusimo doseči, da bodo okužbe prizadele čim manj otrok, " tako pediatrinja Andreja Nemec. 

sbms otroški-oddelek