vestnik

V SBMS zaradi meningokokne sepse umrla oseba. Zaščitenih tudi 68 oseb, ki so bili v stiku z okuženim

Vestnik.si, 18. 12. 2023
Jure Kljajić
Splošna bolnišnica Murska Sobota.
Aktualno

Predstojnik območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Maribor Zoran Simonović je podal izjavo za medije o smrti zaradi meningokoknega meningitisa.

V soboto je v Splošni bolnišnici Murska Sobota umrla oseba, pri kateri so potrdili meningokokno sepso. "Ker se povzročitelj meningokokne sepse prenaša kapljično, za prenos je potreben neposreden stik z bolnikom, je epidemiološka služba NIJZ po prejeti informaciji o primeru invazivne meningokokne okužbe takoj pričela z epidemiološko obravnavo in iskanjem tesnih kontaktov. Skupno je bilo identificiranih in zaščitenih 68 oseb, ki so bile v tesnem stiku z obolelim. Ti so po prejetem zdravilu zaščiteni pred okužbo, zato posebni dodatni ukrepi niso potrebni. Osebe, ki niso opredeljene kot tesni kontakti, ne potrebujejo zaščite z zdravili, saj je tveganje za prenos okužbe zunaj ožjega družinskega okolja izredno majhno," so navedli. 

Dodali so, da so zaščito prejeli vsi ožji družinski člani, zdravstveno osebje, ki je bilo v tesnem stiku z bolnikom pri opravljanju visoko tveganih posegov, ter sodelavci v kolektivu, ki so bili v tesnem stiku z bolnikom na delovnem mestu in v prostem času. Vir okužbe primera še ni opredeljen, je pa imel bolnik dejavnike tveganja za težji potek okužbe. 

Kaj je meningokokni meningitis?

Je akutna bakterijska bolezen, ki se začne z nenadno povišano telesno temperaturo, glavobolom, slabostjo, pogostim bruhanjem in otrdelim vratom. Značilen je pojav izpuščaja na koži v obliki drobnih krvavitev (petehije). Gre za gnojno vnetje možganskih ovojnic, ki ga povzroča meningokok.

sbms meningokokna-sepsa smrt