vestnik

V osmih pomurskih občinah bodo posadili 'rožnata drevesa'

Vestnik.si, 7. 10. 2023
Občina Sevnica
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Oktober je mednarodni mesec osveščanja o raku dojk, ki je eden najpogostejših rakov pri ženskah, a zanj lahko zbolijo tudi moški.

Vsako leto v naši državi za rakom dojk zboli več kot 1500 oseb. Tako kot v minulih letih rožnati oktober z različnimi aktivnostmi zaznamujejo v Združenju Europa Donna Slovenija, ki osvešča o pomenu zdravega načina življenja, zgodnjega odkrivanja in možnostih zdravljenja. "Z zdravim življenjskim slogom, ki vključuje uravnoteženo prehrano, redno telesno dejavnost, ohranjanje zdrave telesne mase, izogibanje kajenju in omejevanje uživanja alkohola, lahko zmanjšamo tveganje za nastanek raka dojk ali ga vsaj zamaknemo na kasnejši čas," pravijo. Dodali so še, da je rak dojk dobro ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj, umrljivost pa se počasi zmanjšuje na račun zgodnjega odkrivanja in vsakemu posamezniku prilagojenega zdravljenja. 



V združenju velik poudarek namenjajo prav zgodnjemu odkrivanju raka dojk, kot ključne stvari pa izpostavljajo pozornost na zdravje, redne mesečne samopreglede in odzivanje na vabila državnega presejalnega programa Dora. Letos so v želji, da bi v dejavnosti vključili čim več slovenskih občin, občine pozvali, da postanejo njihov partner v osveščanju v lokalnem okolju. Tistim, ki so se odzvale, bodo donirali 'rožnato drevo' in s tem opozorili na pomen zdravja. "Rožnato drevo bo občane in občanke opozarjalo na pomen skrbi za svoje zdravje. Občine bodo poiskale primerno lokacijo in posadile simbolično 'rožnato drevo'," so zapisali. 

Akciji se je pridružilo 58 slovenskih občin, med njimi so tudi občine Apače, Beltinci, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Lendava, Razkrižje, Šalovci. 

Dreamstime
Fotografija je simbolična.
rožnati-oktober rožnata-drevesa slovenija pomurske-občine