vestnik

V shemi izbrane kakovosti tudi pridelovalci vrtnin?   

Janko Votek, 10. 10. 2018
Miša Pušenjak
Velik del solate na trgovskih policah je domače in to zaradi kakovosti ter svežine. Shema izbrane kakovosti bo kakovost domače solate potrdila tudi "formalno".
Aktualno

Sektorski odbor za vrtnarstvo pri Kmetijsko gozdarski zbornici nadaljuje z razpravo glede vstopa pridelovalcev zelenjave v promocijo in shemo Izbrana kakovost (IK). Odbor ugotavlja, da bo brez vzpostavitve registra pridelovalcev zelenjadnic in šifranta zelenjadnic težko vstopiti v shemo.

Ugotavljajo, da jih omejuje Zakon o kmetijstvu, ki ne upošteva specifike pridelovalcev zelenjadnic. Pridelovalci predlagajo spremembo zakona, ki bo omogočala, da so vse površine z več kot 0,1 ha zelenjadnic, vpisane v register pridelave zelenjadnic. Poleg tega predlagajo spremembo pravilnikov, ki urejajo označevanje živil. V te bo potrebno vnesti določbo, ki bo zahtevala jasno označevanje porekla blaga v vseh oblikah (pakirano, nepakirano, predelano).



Zapostavljene se počutijo tudi na področju ekonomike. Kmetijski inštitut pripravlja vsakoletne kalkulacije proizvodnih cen za veliko večino kmetijskih pridelkov, mleka in rejnih živali, za zelenjadnice pa ne. Zato predlagajo vključitev zelenjadnic, saj so te ekonomska podlaga, na osnovi katerih bi se lahko pogajali o poštenih cenah. Vstop v IK za pridelovalce več ni več vprašanje, zdaj se dogovarjajo o kriterijih za vstop. Cilj jim je, da bo shema zanimiva za čim širši krog pridelovalcev in jim ne bo povzročala dodatnih evidenc, kontrol in stroškov. To stališče so posredovali tudi Sektorskemu odboru za vrtnine, ki vodi vse aktivnosti v povezavi s promocijo in shemo.

33bdd0fad7e165f40556015d308a22ae
Nataša Juhnov
Pridelovalci zelenjadnic si želijo vključitiv shemo IK čim širši krog pridelovalcev, tudi tiste z 10 ari zasejanih z zelenjadnicami

zelenjava v izbrani kakovosti