vestnik

V Sloveniji bodo s cepljenjem otrok in mladostnikov počakali do odločitve Eme

Vestnik, STA, 12. 5. 2021
Aleš Cipot
Cepljenje otrok v Sloveniji se bo začelo po odobritvi Eme.
Aktualno

Na Ministrstvu za zdravje in Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so za STA pojasnili, da se bo cepljenje otrok v Sloveniji proti covidu-19 pričelo, ko bo o tem odločila Evropska agencija za zdravila (Ema).

"Trenutno čakamo na mnenje EMA, ali se lahko prične cepivo uporabljati za skupino od 12 let dalje. Ko bo to odobreno, bomo pričeli s promocijo cepljenja tudi za osnovnošolce in dijake," je za STA pojasnila vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar.
Ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) je namreč v ponedeljek odobrila izredno uporabo cepiva podjetij Pfizer in BioNTech proti covidu-19 tudi za najstnike, stare od 12 do 15 let. Gre za prvo cepivo v ZDA, ki je dovoljeno za to starostno skupino. Vodja Ema Emer Cooke je v torek za več evropskih časnikov povedala, da bi lahko še ta mesec odobrili cepivo Pfizerja za mlade, stare od 12 do 15 let, tudi v EU. Za cilj so si sicer postavili junij. Kot je pojasnila, še čakajo na podatke klinične študije, ki so jo opravili v Kanadi.

koronavirus cepljenje otroci