vestnik

V Sloveniji doslej potrjenih 35 primerov angleške različice koronavirusa

Vestnik, 24. 2. 2021
Jure Zauneker
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Na današnji novinarski konferenci je sodelovala Tjaša Žohar Čretnik, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Vladna govorka Maja Bratuša je na novinarski konferenci predstavila aktualne epidemiološke razmere. Štirinajstdnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev na ravni države znaša 534,8, v pomurski regiji pa 54,7. Tedenska incidenca v Pomurju je 280,6, v Sloveniji pa 255,2. V bolnišnicah je hospitaliziranih 546 pacientov, tedensko povprečje okužb pa znaša 766. Glede na ta kriterija, se Slovenija še vedno nahaja v oranžni fazi. Vlada se bo danes na seji spet seznanila s trenutnimi razmerami in odločala o podaljšanju oziroma sproščanju ukrepov. 

Direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik je predstavila nacionalno strategijo sledenja novim različicam koronavirusa. Pravi, da je pomembno hitro prepoznavanje novih sevov, se pravočasno odzvati in obveščati javnost. Strategija zajema pet sklopov. Prvi je sledenje novih variant virusa pri ljudeh, okuženih s covidom-19, z različnimi tehnikami sekvenciranja. Kontinuirano bodo zajemali 5-10 odstotkov pozitivnih PCR testov. Drugi sklop je namenjen spremljanju novih variant s pomočjo dodatnega testiranja in bo laboratorij testiral vsak deseti PCR test. Tretji sklop je sledenje s pomočjo analize odpadnih voda in zajema celotno populacijo, v četrtem bodo spremljali variante v bolnišnični odpadni vodi in bolnišničnem okolju, v petem pa nove variante v živalskem rezervoarju. 

Tjaša Žohar Čretnik
STA
Tjaša Žohar Čretnik

Doslej je bilo v Sloveniji potrjenih 35 primerov angleškega seva, medtem ko brazilski in južnoafriški ni bil zaznan. 

koronavirus aktualna-situacija