vestnik

V Sloveniji odkrili ruska vohuna. Zunanja ministrica: Zadeva je resna

STA, 30. 1. 2023
STA
Tanja Fajon
Aktualno

Zunanja ministrica Tanja Fajon je danes na Brdu pri Kranju potrdila aretacijo dveh tujih državljanov, obdolženih vohunjenja. Zadevo je označila za resno in mednarodno odmevno. Povedala je še, da ruskega veleposlanika v Sloveniji za zdaj ni povabila na zagovor, v zvezi z aretacijo pa na zunanjem ministrstvu trenutno ne vodijo nobenih aktivnosti.

Ministrica ob robu tradicionalnega sprejema za diplomatski zbor novinarjem ni želela potrditi, da gre za ruska državljana oz. razkriti več podrobnosti o identiteti aretiranih, ker preiskava še poteka.

"V tem trenutku poteka preiskava, gre za dva tuja državljana, ki sta obtožena vohunjenja in gre za zelo resno zadevo, ki jo spremljamo z vso pozornostjo," je poudarila Fajon. "Ko bo preiskava zaključena in če se izkaže, kar so indici, da sta obtožena res vohunila in da je ta dejavnost potekala na slovenskih tleh, bo to zagotovo zelo velik uspeh tudi naše obveščevalno-varnostne službe," je še ocenila.

Če se obtožbe izkažejo za resnične, bosta aretirana po besedah ministrice obtožena vohunjenja.

Na novinarsko vprašanje, ali je ruskega veleposlanika že povabila na zagovor, je Fajon odvrnila, da v tem trenutku ne vodijo nobene aktivnosti, povezane z aretacijo, torej na ministrstvu z veleposlanikom niso govorili, prav tako niso pošiljali protestne note. "Zadeva je resna, preiskava poteka, organi pregona jo primerno naslavljajo, mi pa smo o tem redno obveščeni," je pojasnila.

Na tožilstvu so danes potrdili, da je Nacionalni preiskovalni urad na podlagi podatkov Sove v skladu z usmeritvami tožilstva decembra lani pridržal dva tuja državljana, ki sta obdolžena vohunjenja za Rusijo. Domnevna ruska agenta so prijeli v najeti pisarni v poslovni stavbi za ljubljanskim Bežigradom, sodišče je zanju odredilo pripor. Osumljencema za kaznivi dejanji vohunstva in overitve lažne vsebine grozi skupaj do osem let zapora.

Obe aretirani osebi sta po poročanju medijev sicer imeli državljanstvi in potna lista tretjih držav in se nista predstavljali kot ruska državljana.

slovenija vohunjenje rusija odzivi