vestnik

V Sloveniji ponovno oranžno opozorilo zaradi neurij in nevarnost poplavljanja hudournikov. Nočno neurje v znamenju debele toče

Vestnik.si, STA, 25. 7. 2023
Jure Kljajić
Slika je simbolična.
Aktualno

Agencija RS za okolje (Arso) je tudi za danes izdala oranžno opozorilo za celotno Slovenijo.

Po besedah meteorologa Branka Gregorčiča iz Arsa nas danes čaka podobno vremensko dogajanje kot v preteklem tednu. V severnem delu države se bodo čez dan nadaljevali nalivi, v južni polovici pa je popoldne lokalno verjetnost debelejše toče. Na Arsu ob tem ne izključujejo možnosti razlivanja hudourniških vodotokov in manjših rek. Nadaljevale se bodo nevihte, kar velja predvsem za območje Gorenjske, Koroške, dela Štajerske in Prekmurja, je poudaril v ponedeljek v izjavi za medije. 

Ljudem svetuje, da so tudi danes zelo pozorni na vremensko dogajanje in sproti spremljajo opozorila in radarsko sliko ter omejijo aktivnosti na prostem v tistem času, ko bo vremensko dogajanje najbolj burno. Stanje bodo spremljali tudi na agenciji in po potrebi zaostrili stopnjo vremenskega opozorila, je napovedal.

Ob tem na Arsu ne izključujejo možnosti hudourniških poplav. Kot so zapisali, bo danes in v noči na sredo ob intenzivnih in dolgotrajnejših nevihtah z nalivi v večjem delu države verjetno razlivanje hudourniških vodotokov in manjših rek. Pri tem bo poplavljala tudi padavinska in zaledna voda. Zaradi velike predhodne vodnatosti in namočenosti tal bodo ponovno najmočneje naraščali hudourniški vodotoki in manjše reke na severovzhodu države.

Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan je v ponedeljek izdal odredbo o povečani stopnji pripravljenosti, ki velja do četrtka zjutraj. Opozoril je, da je treba upoštevati vsa navodila pristojnih služb, ki so na terenu, torej civilne zaščite, gasilcev, policistov.

Prometno informacijski center za državne ceste opozarja, da ponekod po Sloveniji nevihte ovirajo promet. Svetujejo, da prilagodite hitrost in način vožnje trenutnim razmeram na cesti, v primeru slabše vidljivosti pa ročno prižgite luči. Voznike opozarjajo, da je ustavljanje vozil pod nadvozi in v predorih nevarno in prepovedano.

Ponoči neurje povzročilo največ težav na Celjskem

Neurje z močnim vetrom in točo je ponoči iznad Italije zajelo območja regijskih centrov za obveščanje Celje, Ljubljana, Nova Gorica, Maribor, Kranj, Postojna in Slovenj Gradec. Največ težav je bilo na Celjskem. Gasilci so med drugim sodelovali pri evakuaciji otrok iz kampa Lepena v Bovcu, so danes sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Po do sedaj zbranih podatkih so zabeležili 157 dogodkov, največ na območju regijskega centra za obveščanje Celje, in sicer 76 dogodkov, 34 na območju Ljubljane, 29 na območju Nove Gorice, po štiri na območjih regijskih centrov Maribor, Postojna in Kranj ter tri na območju Slovenj Gradca.

Močan dež in veter ter toča so podirali drevesa, telekomunikacijske drogove in napeljave, odkrivali strehe, meteorne vode so poplavljale objekte, pojavilo se je tudi nekaj plazov.

Na terenu je 70 gasilskih enot. Gasilci odstranjujejo drevesa z lokacij, kjer ogrožajo objekte ali prometno infrastrukturo, pokrivajo poškodovane strehe, črpajo meteorno vodo, sodelovali so pri evakuaciji otrok iz kampa Lepena v Bovcu. Strele pa so zanetile požar kurilnice v Vogrskem, nadstreška ob stanovanjskem objektu v naselju Varoš v občini Makole in požar gospodarskega poslopja v Spodnjem Gruškovju v občini Slovenska Bistrica.

vreme neurje opozorilo
Kaj zdaj berejo drugi