vestnik

V Sloveniji prenoči vse več tujih turistov

Vestnik, 28. 2. 2019
Aktualno

Lani so v turističnih nastanitvenih objektih zabeležili 4,4 milijona tujih turistov, ki so ustvarili 11 milijonov prenočitev, kar predstavlja 15 odstotkov več kot lani.

Slovenska turistična organizacija (STO) je predstavila podatke Statističnega urada Republike Slovenije (Surs), ki kažejo, da so v turističnih nastanitvenih objektih zabeležili dobrih 11 milijonov prenočitev tujih turistov.
Skupno so zabeležili 15,7 milijona prenočitev, kar predstavlja 10-odstotno rast. Glede števila domačih turistov sprememb ni, zabeležili so namreč 4,5 milijona prenočitev, kar je skoraj enako kot lani.

Kot poudarjajo v Slovenski turistični organizaciji, jih statistični podatki zelo veselijo, saj kažejo na peto rekordno leto slovenskega turizma z več kot 15 milijoni turističnih nastanitev. Podaljšuje pa se tudi bivanje gostov, ki je po zadnjih podatkih 2,64 dni.

Med najpomembnejšimi tujimi trgi glede na število prenočitev so: Nemčija z 17-odstotno rastjo (blizu 1,36 milijona prenočitev), Avstrija s 4-odstotno rastjo (1 milijon prenočitev), Italija z 1-odstotno rastjo (1,33 milijona prenočitev), izstopajo še ZDA s kar 24-odstotno rastjo.

Najraje gredo v gore

Podatki kažejo, da domači in tuji gostje najraje prenočijo v gorskih občinah, in sicer 4,4 milijona, kar predstavlja 29-odstotni delež in 14 odstotkov več kot lani. Sledijo zdravilišča s približno enako zasedenostjo kot lani (več kot 3,4 milijona, kar predstavlja 22-odstotni delež) in obmorske občine s 3 milijoni in 19-odstotnim deležem, kar predstavlja 7-odstotno rast.
Tujci so za potovanja v Slovenijo lani potrošili 2,71 milijarde evrov, kar je 11,6 odstotkov več kot leto prej.
slovenska turistična organizacija turizem surs nočitve rast tujci tuji turisti sto statistični urad
Kaj zdaj berejo drugi