vestnik

V Sloveniji virus prebolelo do 600 tisoč oseb. Delna prekuženost je zavora za širjenje novega seva

Vestnik, 28. 1. 2021
Mateja J.Potočnik
Bojana Beović.
Aktualno

Na novinarski konferenci je danes sodelovala vodja svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje Bojana Beović.

Slovenija se nahaja v rdeči fazi, pet regij je v črni fazi, sedem pa v rdeči. Med temi je tudi pomurska. Najboljše razmere so v koroški regiji, kjer bi lahko, če bi na državni ravni že prešli v oranžno fazo, uvedli dodatna sproščanja ukrepov. Vladna govorka Maja Bratuša je dejala še, da se bo vlada na Brdu pri Kranju sestala ob 11. uri in takrat bo tudi nadaljevala z razpravo, kaj bo s poukom v prihodnjem tednu. 

Epidemija je v Sloveniji še v polnem razmahu, v primežu bolezni smo že nekaj mesecev. Bojana Beović je povedala, da je v zadnjih nekaj dneh prišlo do posameznih izboljšanj, saj je manj bolnikov v bolnišnicah. Navedla je, da se je zmanjšalo število sprejemov iz domov za starejše. "K temu prispeva prekuženost, več kot polovica stanovalcev DSO je virus prebolela, precej pa jih je cepljenih. Ugotovimo lahko, da je ta del epidemije pod kontrolo." Na drugi strani pa se pojavlja še veliko pozitivnih testov na dnevni ravni. Vodja strokovne skupine meni, da se teža okuženih premika iz starejših populacij v nekoliko mlajše, čeprav s cepivom ne uspejo zaščititi vse starejše ljudi. 

Izpostavila je, da je krivulja epidemije pri nas drugačna kot v večini evropskih držav, kjer so uspeli znižati število primerov. Tako Slovenija ni med državami z najbolj strogimi ukrepi, bi pa lahko glede na primerjavo z ostalimi državami pričakovali, da bi bila krivulja nižja. Razlogi so številni, pravi in doda, da gre za dogajanje v družbi, ki ga je težko spreminjati. Pozitivno pa je to, da se je zmanjšala smrtnost po vsem svetu, tudi pri nas. 

koronavirus, Sars-CoV-2, covid-19
Profimedia
Ilustracija virusa sars-cov-2.

Beovićeva je zatrdila, da smo priča velikemu napredku pri razvoju cepiv, saj smo v manj kot letu dni dobili več različnih. Dodala je, da danes na evropski agenciji za zdravila poteka tudi ocena cepiva AstraZeneca, na poti v Evropo pa naj bi bila tudi monoklonska zdravila. Tudi Slovenija je pristopila k skupnemu naročilu z EU, na voljo pa ji bo, potem ko bo zdravilo registrirano, med tisoč in dva tisoč odmerkov. Vodja strokovne skupine poudarja, da želijo v prvi vrsti s cepljenjem zmanjšati število hudo bolnih. Pri tem pa so uspešna tudi tista cepiva, ki imajo morda manjšo učinkovitost.

Beovićeva ocenjuje, da sta pri nas okoli dva odstotka okuženih ljudi obolela za britansko varianto virusa. "Na potek epidemije vpliva širjenje virusa, pri nas se ocenjuje, da je bilo okuženih 500-600 tisoč ljudi, kar predstavlja zavoro za širjenje virusa, ker so delno imuni," tako govornica, ki še dodaja, da morda tudi zato nov sev virusa nima takega potenciala za širjenje. Pomemben dejavnik pri tem pa je tudi upoštevanje ukrepov. 

koronavirus epidemija bojana-beović