vestnik

V Slovenski hiši diši tudi po prekmurski gibanici

Vestnik.si, STA, 31. 7. 2024
FB Slovenia Olympic Team
Slovenska hiša v Parizu.
Aktualno

Simon Černe iz gostinstva Jezeršek je v projektu Slovenska hiša Pariz 2024 operativno odgovoren za gostinski del ponudbe. Kot je povedal, je 23-članska ekipa pred velikim izzivom, cilj pa je vsem gostom predstaviti slovensko kulturno dediščino na področju kulinarike od Prekmurja do Pirana, kar je tudi velik logistični zalogaj.

Glavna naloga ekipe gostinstva Jezeršek je predstavitev raznolike slovenske prehrane, a vse skupaj na področju vrhunske kulinarike in postrežbe.



"Res gre za celo Slovenijo, vse od piranskega brancina do prekmurske gibanice, blejske kremne rezine, vrhunskih vin, sirov in drugih mlečnih izdelkov. Vključili smo tako velike dobavitelje kot tudi mikroproizvajalce na področju sira, mesnin in nekaterih drugih živil," je povedal Černe.

Poigral se je tudi s številkami in povedal, da bo gostom z ekipo postregel denimo več kot 1500 kosov blejske kremnih rezin, več kot 3300 kosov prekmurske gibanice in več kot 1200 kranjskih klobas. "Vse to je namenjeno poslovnim partnerjem ter seveda tudi športnikom. Upamo, da jih bo med nami čim več s kolajnami," je dodal.

364b9cd88a65c73f008437daca43559f
Nataša Juhnov
Gostom bo postregel z več kot 3300 kosov prekmurske gibanice.


Nekaj bo tudi francoskega pridiha, ki je namenjen izključno medaljam. Tradiocionalni stolp croquembouche, slovenski prevod bi bil nekako škrta ali pa hrusta v ustih, bo namenjen le ob slavju z medaljo. "Tukaj pa bomo namesto tipičnih makronov uporabili mignone in čokoladne tartufe," je še povedal Černe.

Kot je dodal, iz glave vsega, kar bodo predstavili, ni možno niti našteti, a brbončice bodo razveseljevali tudi suhomesnate dobrote, idrijski žlikrofi, štruklji, ajdova ričota, jedi iz ponve, pogače, potice ...

pariz 2024 slovenija slovenska-hiša prekmurska-gibanica