vestnik

Bolnišnica počasi odpira specialistične ambulante

A. N. R. R., 10. 4. 2020
Nataša Juhnov
V SBMS bodo postopoma začeli klicati pacienete, ki so naročeni v različnih specialističnih ambulantah.
Aktualno

Vlada je sprejela odločitev o spremembah začasnih ukrepih na področju zdravstvene dejavnosti, s čimer se ponovno omogoča izvajanje nenujnih ambulantnih specialističnih dejavnosti, rehabilitacije in drugih nenujnih oblik zdravljenja. Kdaj pa bodo paciente v obravnavo sprejemali v Splošni bolnišnici Murska Sobota? Pravijo, poklicali vas bomo.

V Splošni bolnišnici Murska Sobota po posameznih ambulantah že reorganizirajo delovne procese in paciente s čakalnih seznamov z ustreznimi napotitvami na podlagi negativne epidemiološke anamneze že sprejemajo v obravnavo. Pri tem paciente in izbrane zdravnike obveščajo, zato niso potrebna dodatna poizvedovanja, pravijo. Paciente bodo poklicali po telefonu, se z njimi dogovorili o izvedbi storitve in jih vpisali na seznam. Pred naročeno storitvijo bo zdravstveno osebje pred vhodom v bolnišnico izvajali kontrolo in pacientom zastavili nekaj vprašanj, odgovore pa zapisali v njihovo dokumentacijo.

902010bfaaf00fe2f41a83f007e5a3dc
A. Nana Rituper Rodež
Posamezne ambulatne bodo postopoma odpirale vrata za paciente.

V skladu z usmeritvami v novem Odloku vlade so začeli izvajati zdravstvene storitve za paciente, pri katerih bi opustitev ali preložitev izvedbe zdravstvene storitve vodila v poslabšanje zdravstvenega stanja,« še sporoča vodstvo bolnišnice. Ocenjujejo pa, da bo treba covid-19 sprejeti kot del drugih obolenj in nadaljevati zdravstvene obravnave, kar predstavlja velik organizacijski in finančni izziv.
Pojasnili so še, da so morali zaradi zajezitve epidemije covida-19 izvajalci zdravstvene dejavnosti reorganizirati delo. Kadrovske izzive so reševali na različne načine, s prerazporeditvijo rednega delovnega časa, z reorganizacijo dežurstev, rednim delom, kjer je bilo mogoče z delom od doma, s koriščenjem lanskih letnih dopustov, 52 zaposlenih pa so odredili čakanje na delo.

ljutomer, koronavirus, dom-starejših-občanov
Nataša Juhnov
Koronavirus

Bolnišnica je vzpostavila tudi pomoč Domu starejših občanov Ljutomer in jim pomaga reševati kritične razmere z vključevanjem svojih strokovnjakov, predvsem zdravstvenih delavcev. Pri tem pa so upoštevali usmeritve Ministrstva za zdravje, ki je imenovalo koordinatorki zdravniškega in negovalnega dela, v skladu s potrebami se vključujejo zdravniki, prerazporedili pa so tudi tri diplomirane medicinske sestre, štiri zdravstvene tehnike, dva bolničarja, čistilko in socialnega delavca. Sestra za obvladovanje bolnišničnih okužb pa je prevzela usklajevanje na področju higiene in preprečevanja okužb.

sbms, intentivno-zdravljenje, covid, bolniki, medicinski-ventilator
Arhiv SBMS
Oddelek za intenzivno terapijo v Splošni bolnišnici Murska Sobota je pripravljen.

Organizirali so se tako tako, da na eni strani omogočajo učinkovito nadaljevanje nujnih zdravstvenih posegov, na drugi strani pa aktiviranje posebnih, tako imenovanih enot covid, ki so pripravljene na sprejem in oskrbo pacientov okuženih z virusom covid-19, kar zajema tudi aktivacijo usposobljenega kadra, prostorske zahteve, oskrbo z ustrezno tehnično in osebno varovalno opremo ter preventivne ukrepe.

sbms, intentivno-zdravljenje, covid, bolniki, medicinski-ventilator
SBMS
Oddelek za intenzivno terapijo v Splošni bolnišnici Murska Sobota je pripravljen.

Za intenzivno zdravljenje hudo bolnih, ki bodo zboleli za boleznijo, ki jo povzroča koronavirus covid-19 je v Splošni bolnišnici pripravljenih štirinajst postelj, imajo tudi sedemnajst medicinskih ventilatorjev oziroma respiratorjev za predihavanje in še tri prenosne medicinske ventilatorje. Tudi druge opreme za nujne situacije je za zdaj dovolj. Dovolj je tudi zaščitnih mask in rokavic, so pa pozvali javnost k darovanju mask za nemedicinski del osebja. Tako čim več zaščitne opreme ostane za potrebe zdravstvenega osebja, ki prihaja v neposredni stik z morebitnimi okuženimi pacienti.

sbms bolnišnica pacienti neenujni-posegi