vestnik

V soboški cerkvi namestili krstni kamen, ki je prispel iz Bethlehema

Vestnik.si, 23. 7. 2024
Evangeličanska cerkev Murska Sobota
Prva pošiljka je že prispela v Mursko Soboto.
Aktualno

Pri krstnem kamnu so bili krščeni mnogi prekmurski evangeličanski izseljenci," so zapisali.

Na vestnik.si smo že večkrat poročali o selitvi cerkvenega arhiva evangeličanske cerkve slovenskih rojakov v Pensilvaniji v Združenih državah Amerike. Evangeličanska cerkev na Slovenskem in Murska Sobota je vse od seznanitve z zapiranjem omenjene cerkve težila k ohranitvi arhiva, ki je pomemben zaradi obsežnega gradiva v prekmurščini. 



Slovenska evangeličanska cerkev svetega Ivana v Bethlehemu v Pensilvaniji, ki so jo zgradili prekmurski izseljenci na začetku 20. stoletja, je bila prodana Lehigh univerzi, cerkvena občina pa se je združila z drugimi cerkvenimi občinami. Kot so spomnili v Evangeličanski cerkvi Murski Sobota, je Klaudija Sedar z Zavoda Primoža Trubarja marca lani, pred zadnjim bogoslužjem v omenjeni ameriški cerkvi, s podporo Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Mestne občine Murska Sobota odpotovala tja, da v arhivu pregleda cerkveno gradivo, odbere del za Slovenijo in ga popiše. Pregled je potekal ob prisotnosti članov tamkajšnje cerkvene občine, za Slovenijo pa je bilo namenjenega tudi nekaj drugega gradiva, kot je cerkveno posodje, umetniške slike, prvi krstni kamen in drugo. "Gradivo, ki je bilo odbrano za Slovenijo, se je zapakiralo v zaščitne folije in škatle ter končno prispelo v Mursko Soboto, na sedež škofijskega urada," je zapisala Sedarjeva na spletni strani evangeličanske cerkve. Pošiljka je prispela v Murski Soboti ta mesec in je bila že raztovorjena. 

evangeličanska-cerkev-murska-sobota, pošiljka, bethlehem
Evangeličanska cerkev Murska Sobota
Prva pošiljka je že prispela v Mursko Soboto.

Krstni kamen, ki je prispel, je bil že nameščen v Evangeličanski cerkvi Martina Luthra, ostalo gradivo pa bodo pripravili za predstavitev, ki bo septembra letos. "Pri krstnem kamnu so bili krščeni mnogi prekmurski evangeličanski izseljenci," so zapisali. 

evangeličanska-cerkev-murska-sobota krstni-kamen pošiljka bethlehem