vestnik

V soboški knjižnici odprli razstavo o izgubljenem soboškem sinu

M. Ha., 28. 1. 2022
Maja Hajdinjak
Razstava o Laszlu Zoltanu v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota.
Aktualno

Na ogled bo do 28. februarja

Na dan spomina na žrtve holokavsta so v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota odprli razstavo o Zoltanu Laszlu, Judu, ki se je rodil v Murski Soboti. Laszlo je znan kot inovator in ustanovitelj največjega madžarskega ključavničarskega podjetja Elzett, ki je nosilo inicialke svojega ustanovitelja. 

dejan-suč, razstava, laszlo-zoltan, pišk
Maja Hajdinjak
Razstava o Laszlu Zoltanu v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota.

Ob odprtju so gostili rodoslovca in zgodovinarja Dejana Süča, ki je v svojem predavanju z naslovom L. Z. – izgubljeni soboški sin z Wallenbergovim potnim listom prvič dokazal in potrdil dejstvo, da so tudi prekmurski Judi preživeli vojno z zaščitnimi potnimi listi švedskega diplomata Raoula Wallenberga.

Negovanje 2024

(FOTO) V Negovi spet v znamenju zelišč

Na gradu Negova so tudi letos izvedli tradicionalni zeliščarski dan NEGOVAnJE, kjer se je celotno dogajanje vrtelo okrog zelišč in zeliščarstva. Čez ves dan je potekala zeliščarska tržnica, na kateri so se lahko izmenjevale sadike in semena zelišč, najti je bilo mogoče pripomočke za vzgojo zelišč, izvedeti kaj več o uporabi zelišč za krepitev zdravja, za negovanje dobrega počutja, v kulinariki in negi. S tem namenom so obiskovalci lahko kupili razne čaje, kreme, mazila, soli, tinkture, hidrolate, namaze in še kaj. Iva Hari je izvedla kulinarično delavnico Z zeliščnega vrta na krožnik, Simon Veberič in Suzana Simenčič iz Alchemie Pannonice sta predstavila najpogostejše napake pri uporabi eteričnih olj, Vesna Golob je predstavila zeliščne pripravke za čiščenje kože in presnove, Sanja Lončar je predavala o zeliščnih skrivnostih za hitro polnjenje baterij, Alenka Šoštarič pa o zeliščih za boljše zdravje našega vrta. Za najmlajše je bil na voljo Apolonijin kotiček z interaktivnimi igrami in degustacijo čajnih mešanic. Sonja Jagarinec je za otroke pripravila tudi delavnico, na kateri so posadili zelišča, Družinsko gledališče Kolenc pa je izvedlo predstavo Kekec in Prisank. Obiskovalci so si pod vodstvom lahko ogledali grad in pokusili grajsko juho iz kotla, ki jo je pripravilo Turistično društvo Negova-Spodnji Ivanjci, člani društva so prav tako nastopili kot grajska gospoda.

Naslov, ki je že pred predavanjem vzbudil veliko zanimanja, je povedal Süč, je takšen zato, ker se oseba z imenom in priimkom Zoltan Laszlo v Murski Soboti v resnici ni nikoli rodila. Razlog za pozabo in pomanjkanje informacij o tem uspešnem človeku je to, da se je Zoltan Laszlo v resnici rodil kot Zoltan Reif. 

dejan-suč, pišk, predavanje, zoltan-laszlo, wallenberg
Maja Hajdinjak
Številne Jude so rešili Wallenbergovi potni listi.

Več o življenju Zoltana Laszla in Wallenbergovih potnih listih, ki so rešili življenje marsikaterega Juda, pa v naslednji tiskani izdaji Vestnika, 3. februarja 2022.

razstava pokrajinska-in-študijska-knjižnica-murska-sobota dejan-süč