vestnik

V soboški občini neurje povzročilo večmilijonsko škodo, Anželj pričakuje hitro in korektno pomoč države

Rok Šavel, 14. 7. 2023
Jure Kljajić
Za sanacijo javnih objektov, tako v občinskem kot v državnem upravljanju, bo potreben državni denar, poudarja soboški župan.
Aktualno

Investicijsko okrnjene občine po uničujočem neurju pričakujejo hiter odziv države.

Huda ura, ki je prišla v četrtkovih dopoldanskih urah nad Pomurje, je povzročila pravo razdejanje. Orkanski veter, katerega sunki so presegli 100 kilometrov na uro, je podiral drevesa in odkrival strehe, obilne padavine so poplavljale ceste in objekte, prizadete pa so bile seveda tudi poljščine. Gasilci so posredovali na več kot 300 intervencijah, med občinami, ki so bile najbolj na udaru pa je bila tudi edina mestna občina v regiji - Mestna občina Murska Sobota.

neurje
Jure Zauneker
Neurje v Pomurju.

Po besedah župana Damjana Anželja je bilo v soboški občini več kot 170 intervencij, poleg individualnih hiš in drugih zasebnih objektov, ki so utrpeli veliko škodo, pa je nastradala tudi javna infrastruktura. Od zgradbe murskosoboške policijske uprave, nekdanjega dijaškega doma, dveh vrtcev, osnovnih in srednjih šol, do objekta TVD Partizan in Gledališča Park, kjer bo danes potekala slovesnost ob občinskem prazniku. Hudo je bilo tudi v mestnem parku in predvsem v rakičanskem parku, ki je bil praktično neprepoznaven. Anželj napoveduje ustanovitev komisije za popis škode, jasno pa je že sedaj, da bo ta zagotovo znašala več milijonov evrov. Jasno je tudi, da občina sama ne bo zmožna zagotoviti kaj več, kot za najnujnejše sanacije, ki so bile opravljene že včeraj, da se je preprečila še večja premoženjska škoda.


Občina bo pomagala po svojih zmožnostih


Pri tem so občini, kot poudarja župan, na pomoč priskočila tudi podjetja, od Ceropa, Saubermacher-Komunale, do Megrasa, Klime Tratnjek in Panvite. "Gasilcem smo preko štaba civilne zaščite nabavili material za sanacijo, tudi socialno ogroženim, ki nimajo zavarovanih objektov, pa bomo skušali pomagati preko sistema izrednih socialnih pomoči," napoveduje Anželj, a dodaja, da pričakuje hitro reakcijo države za pomoč pri sanaciji javnih objektov. Kar se tiče srednjih šol, največjo škodo naj bi utrpela biotehniška šola v Rakičanu, so te že tako ali tako odgovornost države - ustanoviteljice, vrtci in osnovne šole pa spadajo v upravljanje občin. Posledice četrtkovega neurja si bo danes v Pomurju ogledal tudi minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda, ki se bo mudil na Cankovi, v Turnišču in na Biotehniški šoli v Rakičanu. 

neurje
Jure Zauneker
Neurje v Pomurju.

"Nimamo niti virov, s katerimi bi lahko privarčevali za takšne sanacije. Z lastnimi sredstvi premoremo izvesti le manjše investicijske vložke, ki v večji predstavljajo sprotno vzdrževanje," pojasnjuje župan, ki pričakuje, da se bo država do vseh občin, ki bodo potrebovala pomoč za odpravljanje posledic neurja, obnašala korektno in jim to pomoč tudi hitro namenila.

Postopek je znan, a praviloma ni tako hiter, kot bi občine in drugi upravičenci želeli. Vlada mora ustanoviti posebno komisijo, ki oceni škodo - ta pa mora biti večja od 0,3 promila načrtovanih prihodkov državnega proračuna, da se lahko za pomoč uporabijo sredstva državnega proračuna. Poleg intervencijskih stroškov, se občinam sicer lahko dodeli tudi ta neposredna finančna pomoč za odpravo posledic naravnih nesreč na podlagi zakona. Ob tem velja dodati, da zakon med drugim določa, da se občini dodelijo sredstva za odpravo posledic nesreč, če je za te namene porabila svoja sredstva proračunske rezerve v višini 1,5-odstotka prihodkov proračuna. Soboška občina ima v letošnjem letu za intervencijske programe in obveznosti rezerviranih 48 tisoč evrov.

mestna-občina-murska-sobota neurje posledice damjan-anželj škoda naravna-nesreča