vestnik

V soboški občini so v bitki s časom, a situacija je obvladljiva

R.Š., 7. 8. 2023
Damjana Nemeš
Razmere v Bakovcih
Aktualno

Težave povzročajo razlitje potoka Mokoš, zaledne vode in dvig podtalnice.

Po besedah murskoboškega župana Damjana Anželja imajo ta hip odprte tri fronte, in sicer v naselju Satahovci ter še bolj pereči zadevi v romskem naselju Pušča ter v Bakovcih. V vseh primerih težave povzroča razlitje potoka Mokoš, na Pušči pa še zaledne vode, ki prihajajo iz okoliščih njiv s smeri tišinske občine.

Te vode so uspešno preusmerili, saj so grozile, da bi zalile celotno Puščo, skrbi pa tudi dvig podtalnice. Stanovanjske nepremičnine so zavarovali s protipoplavnimi vrečami in so na nek način, kot pravi Anželj, v bitki s časom, da odteče voda, je pa situacija zaenkrat obvladljiva.



V intervenciji pomaga več prostovoljnih gasilskih društev iz občine, hkrati pa je soboški župan vesel nad dobrim sodelovanjem s sosednjimi občinami in solidarnostjo, pri čemer izpostavi občino Beltinci in občino Moravske Toplice.


Oskrba s pitno vodo nemotena 

Iz javnega podjetja Vodovod sistema B so ob tem sporočili, da je v nedeljo zjutraj prišlo do izpada komunikacije z vodnim virom Krog, a so skupaj s kroškimi gasilci takoj organizirali intervencijski dostop do vodnjaka V1. Zaradi visokega vodostaja reke Mure je bila izvedba izredno zahtevna, vendar uspešno izpeljana. Komunikacija med vodnim virom Krog in nadzornim centrom Vodovoda sistema B je bila ponovno vzpostavljena in s tem zagotovljena nemotena oskrba s pitno vodo. Kljub poplavi reke Mure vodni vir Krog, kot najpomembnejši vodni vir Vodovoda sistema B, obratuje nemoteno. Kljub poplavam je voda skladna s predpisi in je ni potrebno prekuhavati, so poudarili v javnem podjetju, ki upravlja z vodovodnim sistemom B.

poplave mestna-občina-murska-sobota damjan-anželj