vestnik

V soboški porodnišnici je v 2024 kot prva na svet prijokala Sia

I. B., 1. 1. 2024
Pixabay
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Rojstev je bilo lani manj kot leto pred tem.

V porodnišnici Splošne bolnišnice Murska Sobota so v letu 2023 opravili 692 porodov. Na svet je prijokalo 698 otrok, kar pomeni, da so se v šestih primerih rodili dvojčki. Starši so se v lanskem letu razveselili 380 dečkov in 318 deklic. Kot zadnji se je 30. decembra rodil fantek.

In komu se je v Pomurju letos najbolj mudilo na svet?

Kot prva se je ob 14.25 rodila deklica z imenom Sia. V trenutku našega klica v porodnišnico se je crkljala v varnem objemu matere, saj je po besedah babice pomemben zgodnji stik kože na kožo med mamo in dojenčkom. Prav zato nam ob klicu še niso mogli posredovati podatkov o dolžini in teži prve Pomurke v letu 2024. 

Kako je bilo pred dvema letoma? 

V letu 2023 je bilo v soboški porodnišnici manj rojstev kot v letu 2022. Takrat je na svet privekalo 780 otrok, od tega 423 fantkov in 357 deklic.

Na vrhu Luka in Mia ter Franc in Marija

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je najpogostejše ime novorojencev Luka. V prvi deseterici so še imena Nik, Filip, Mark, Jakob, Tim, Liam, Oskar, Maks in Lan. Novorojenke v Sloveniji pa starši najpogosteje poimenujejo Mia, sledijo še imena Ema, Zala, Hana, Julija, Mila, Nika, Ela, Ajda in Eva. 

Najpogostejše moško ime v Sloveniji je sicer Franc, za njim so razvrščena še imena Janez, Marko, Andrej, Ivan, Anton, Luka, Jože, Jožef in Matej. Pri ženskah še naprej najštevilčnejše ostajajo Marije, med najpogostejšimi imeni prebivalk pa so še Ana, Maja, Irena, Mojca, Nina, Mateja, Nataša, Eva in Andreja. 

splošna-bolnišnica-murska-sobota porodnišnica novorojenček 2024