vestnik

Na območju soboške škofije od ponedeljka spet bogoslužja, duhovniki naj upoštevajo epidemiološke razmere v krajih

Vestnik, 1. 1. 2021
Nataša Juhnov
V mariborski metropoliji se s 4. januarjem ponovno uvajajo bogoslužja po cerkvah.
Aktualno

Na zadnji dan leta so se sestali murskosoboški škof Peter Štumpf, mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl in škofijski upravitelj celjske škofije Rok Metličar in znova pregledali epidemiološko stanje v posameznih statističnih regijah.

Odločili so se, da se v cerkvah, ki sodijo pod mariborsko metropolijo, s 4. januarjem ponovno uvedejo bogoslužja po cerkvah. Kot so zapisali v sporočilu, duhovnike naprošajo, da v cerkvah označijo prostore, ki jih lahko zasedejo verniki oziroma družine, in da naj prilagodijo urnike maš tako, da se bodo verniki lahko razporedili. "Na dan Svetih treh kraljev lahko vsak duhovnik daruje štiri svete maše."

Obenem svetujejo, da duhovniki upoštevajo epidemiološko sliko v svojem kraju. Če je ta še vedno slaba, ali je cerkev premajhna, se sicer še naprej priporoča, da svete maše ob praznikih in nedeljah obhajajo le ob prisotnosti najožjih bogoslužnih sodelavcev, ali tistih, ki so mašo naročili. Ostali verniki naj mašo spremljajo preko elektronskih medijev. "Tam, kjer zaradi slabe epidemiološke slike duhovniki še zmeraj ne morejo obhajati svete maše z verniki, naj duhovniki poskrbijo, da bodo verniki lahko prejeli sveto obhajilo izven svete maše," še sporočajo.  

cerkev, koronavirus
Nataša Juhnov
Bogoslužja bodo potekala z upoštevanjem navodil Slovenske škofovske konference.

Štumpf, Cvikl in Metličar so v navodilih navedli še priporočilo, da si duhovniki priskrbijo pomočnike, ki bodo pomagali pri upoštevanju navodil in pomagali vernikov, da najdejo prostor v cerkvi. V veljavi pa je še priporočilo, da je pri mašah, kjer so verniki, samo instrumentalna glasba, če pa jo duhovnik obhaja sam in prenaša preko medijev, pa lahko sodelujeta tudi organist in solist. 

Pri bogoslužjih se bodo upoštevala navodila Slovenske škofovske konference iz sredine decembra. 

škofija-murska-sobota verniki bogoslužja