vestnik

V soboto se začenja matura, izpiti bodo potekali pod temi pogoji

Vestnik, 28. 5. 2020
Pixabay
V soboto se pričenja matura.
Aktualno

V soboto se za dijake zaključnih letnikov začenja spomladanski del splošne in poklicne mature. Najprej bodo pisali pisni izpit iz angleščine, v ponedeljek pa sledita še obe poli iz materinščine. Srednje šole so na podlagi higienskih priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter navodil in pojasnil za izvedbo splošne mature Državnega izpitnega centra pripravile hišni in izpitni red, ki določa, kako bo potekala izvedba pisnih izpitov.

Na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer bodo za vstop v šolo uporabljali dva vhoda. Tisti, ki pristopajo k izpitom splošne mature, bodo vstopali na glavnem vhodu, kandidati, ki opravljajo poklicno maturo, pa bodo uporabljali vhod pri bivšem Partizanu. Vstop v izpitni prostor bo dovoljen pol ure pred pričetkom izpita. Delavec šole pa bo pri vhodu vsakemu kandidatu povedal, v kateri učilnici poteka njegov izpit. 

V izpitnem prostoru bodo kandidati in zaposleni nosili zaščitne maske, ki pa si jih bodo lahko v času izpita sneli. "V primeru, da se razdalja med kandidati in nadzornimi učitelji zmanjša na manj kot 1,5 metra, si oboji nadenejo maske," je zapisano v hišnem redu. Na mizi bodo imeli kandidati le dovoljene pripomočke, zaščitno masko in vrečko zanjo ter vodo v prozorni embalaži. Med opravljanjem izpita lahko kandidati zaščitno masko odložijo v vrečko. Nadzorni učitelj bo identifikacijo kandidata opravil brez dotika dokumenta. V primeru, da bo kandidat opravljal maturo z masko na obrazu, pa jo mora za čas identifikacije na kratko odmakniti. Nadzorni učitelji si bodo, preden razdelijo gradivo za izpit, razkužili roke, prav tako jih bodo z razkuženimi rokami ob koncu izpita tudi pobrali. 

Med odmori učitelji ali drugi delavci šole prezračijo izpitne prostore, v času odmora pa se lahko kandidati v prostoru tudi gibljejo, vendar morajo ohranjati medsebojno razdaljo. 

cf163173a7e1b1c538a4666de0d1173d
Nataša Juhnov
Na Gimnazijo Franca Miklošiča Ljutomer bodo dijaki vstopali skozi dva vhoda.

Na opravljanje mature je letos prvič prijavljenih 15.567 dijakov.

Kako bodo potekali ustni izpiti splošne in poklicne mature?

Kandidati bodo v šolo vstopali 15 minut pred predpisanim terminom, v učilnico pa bodo vstopali na povabilo nadzornega učitelja. Dijaki bodo brez dotikanja izbrali oziroma nakazali na izpitni listek. Tega bo nadzorni učitelj z razkuženimi rokami predal kandidatu. Tako izpraševalec kot kandidat morata imeti med postopkom izbire izpitnega listka nameščene zaščitne maske, med pripravo pa jo lahko dijak odloži. Ustno izpraševanje se lahko ob upoštevanju predpisane telesne razdalje izvede brez maske. Če bodo dijaki pri četrti enoti poklicne mature, to je pri izpitnem nastopu in zagovoru, uporabljali Power Point ali drugo predstavitev v elektronski obliki, jo morajo najpozneje en dan pred ustnim zagovorom poslati na elektronski naslov tajnice za poklicno maturo ali pa predstavitev tajnici prinesejo na USB ključku. 

Maturo bo v eni učilnici pisalo 15 dijakov. Dijaki s posebnimi potrebami pa bodo maturo pisali v posebnem prostoru, z daljšim časom pisanja in drugimi prilagoditvami. 

GFML splošna-matura pisni-izpit