vestnik

V šolah bo veljal PCT, testiranje bo tedensko

Ines Baler, 20. 8. 2021
Nataša Juhnov/Vestnik.si
Na pomurskih srednjih šolah ob koncu šolskega leta interes za samotestiranje pri dijakih ni bil prav velik.
Aktualno

Državni sekretar v Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec pravi, da je stroka na novo šolsko leto pripravljena. Ravnatelje bodo konkretneje seznanili šele na Brdu pri Kranju.

Stroka je pripravljena na novo šolsko leto, pripravljeni so štirje modeli. Nekoliko so jih posodobili in zapisali v publikacijo, ki jo bodo predstavili na konferenci ravnateljev na Brdu pri Kranju.

Šolsko leto bomo začeli, kot smo ga končali, z izvedbo celotnega pouka v vseh šolah, je dejal Orehovec. 

Treba bo upoštevati higienske ukrepe, prezračevati prostore, nositi maske in upoštevati PCT pogoje. "Vsi ukrepi so premišljeni in poznani," je dejal. 

Damir Orehovec (2)
Zajem zaslona
Damir Orehovec, državni sekretar v Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Prihodnji teden bo za športno izobraževalne zavode in športne dejavnosti velja PCT. Tisti, ki ga ne izpolnjujejo, se bodo testirali enkrat na teden s hitrim testom. To velja do 6. septembra, kako bo dalje, bodo sporočili.

Plačilo samotestiranja za šolarje tretje triade in dijake bo krila država.

Šolniki brez konkretnih navodil, želeli bi jih že pretekli teden

Novo šolsko leto se nezadržno približuje, ravnatelji osnovnih in srednjih šol ter drugi zaposleni pa še vedno čakajo na konkretne odgovore na vprašanja, kako bo potekal pouk, kdo bo kril stroške testiranja zaposlenih ter kako bo s samotestiranjem in izpolnjevanjem pogoja PCT pri mladih.
V začetku tega tedna so se zaposleni po dopustih ponekod vrnili v vzgojno-izobraževalne zavode. Ravnatelj Srednje poklicne in tehniške šole (SPTŠ) Murska Sobota Ludvik Sukič pravi, da konkretnih odgovorov o modelu pouka, ki ga bodo začeli izvajati čez slaba dva tedna, nimajo, bi si jih pa želeli že v preteklem tednu. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec in minister za zdravje Janez Poklukar sta v skupnem pismu, naslovljenem na zaposlene v šolstvu, zapisala le, da je prioriteta, da zavodi ostanejo odprti in da bodo lahko nemoteno delali, vnovič sta pozvala tudi k cepljenju.

SLIKA LUDVIK SUKICj
Osebni arhiv
Ludvik Sukič, ravnatelj SPTŠ.

Sukič je zaposlene pred vrnitvijo obvestil, da je za prisotnost na delovnem mestu treba izpolnjevati enega od pogojev PCT. »Tisti, ki se niso cepili ali se ne želijo, so morali zjutraj v tajništvu predložiti negativni izvid hitrega ali PCR-testa,« pravi. Po njegovi oceni je pri njih cepljenih od 70 do 80 odstotkov zaposlenih. Uradnih informacij, kdo bo kril stroške testiranja po 23. avgustu, ko to ne bo več brezplačno, šole nimajo. Osebno mnenje ravnatelja je, da tega ne bi smeli prevaliti na pleča delodajalcev oziroma šol. »Ali se boš cepil ali ne, je osebna izbira, pravila pa so taka, da lahko delaš, če izpolnjuješ pogoj PCT. Če bo vlada odločila, da stroške prevzamejo šole, bo to velik problem in mislim, da jih večina tega ne bo zmogla,« poudari sogovornik. »S pogojem PCT bodo problemi, ker nekateri že prej niso želeli nositi mask, kaj šele sedaj, poleg tega bodo morali še test opraviti vsaka dva dni,« dodaja.

gimnazijci, dijaki
Osebni arhiv
Tedensko testiranje bo za zdaj krila država.


Šolanje na domu?
Na SPTŠ ob koncu šolskega leta 2020/21 interes za samotestiranje pri dijakih ni bil prav velik, pristavi Sukič. »Na začetku se je še kazal, potem pa je nastala zmeda, ali bo testiranje potekalo doma ali v šoli. Kakor je pri nas značilno, da ima vsak pristojni svoj pristop. Pa tudi dokaj pozno so imeli potem dijaki možnost samotestiranja.« Na šoli tako še imajo zalogo testov za dijake. Ravnatelj meni, da režim pouka v osnovnih in srednjih šolah ne bi smel biti enak, saj da je osnovna šola obvezna, srednja pa ne, prav tako je na voljo šolanje na domu. »Bojimo se, da bomo imeli težave z nekaterimi starši, ker ne bodo dovolili ne nošenja mask ne testiranja in cepljenja. Toda stališče do tega bi morali zavzeti pristojni organi,« je jasen. Neizvedljivo je, da bi isti učitelj del dijakov poučeval v šoli, drugo polovico, ki ne bi izpolnjevala pogoja PCT, če bo to pravilo v šolah veljalo, pa na daljavo. »S praktičnega vidika vemo, da tega ni možno izvajati, saj nihče nima dvojnega nabora profesorjev.« Sam pričakuje, da če ne bo dovolj visoke precepljenosti, se bodo šole tudi v prihajajočem šolskem letu zapirale.

samotestiranje
A. Nana Rituper Rodež
Plačilo samotestiranja za šolarje tretje triade in dijake bo krila država.


Kako bo s študenti?
Beno Klemenčič, ravnatelj Ekonomske šole Murska Sobota, Višje strokovne šole, pravi, da si kot ravnatelj želi, da bi pedagoški proces potekal v šolskih prostorih, bodo pa o tem, ali bo pogoj PCT obvezen za obisk predavanj, odločile kompetentne osebe ob upoštevanju priporočil zdravstvene stroke ter napovedi gibanja okužb v oktobru. »Do začetka študijskega procesa je še nekaj časa. Pričakujem delo s študenti v živo, prav tako menim, da morebitni testi ne bodo samoplačniški,« komentira informacijo, ki je zaokrožila v javnosti, da bi študenti sami plačevali testiranje. Šola ima po njegovih besedah zagotovljene vse tehnične in materialne možnosti ter usposobljene predavatelje za delo, če bi bil del študentov prisoten v predavalnici in del doma pred računalnikom. »Na novo študijsko leto smo bili pripravljeni že pred poletnimi počitnicami. Predlog letnega delovnega načrta sem izdelal. Tako smo pripravljeni tudi za izvedbo pedagoškega procesa na daljavo, če bo ta potreben. Imamo že izkušnje in pozitivne odzive naših študentov.« Višja strokovna šola v Murski Soboti je po besedah Klemenčiča majhna, specializirana poslovna šola in se lahko hitro prilagaja različnim spremembam in dejavnikom.


Ne morejo si jih privoščiti vsi
Da bi bil za udeležbo študentov pri predavanjih obvezen pogoj PCT, v veliki meri soglašajo tudi študentske organizacije. Grega Donša, predsednik Kluba prekmurskih študentov (KPŠ), meni, da je to edini način za izvedbo kakovostnega, varnega in zdravega študija v živo. »Videli smo, kakšne težave je prineslo izobraževanje na daljavo, predvsem je padla kakovost izobraževanja ter s tem znanja, ogromno mladih se je srečalo tudi z duševno stisko. Seveda se lahko strinjamo, da moramo v prvi vrsti gledati na zdravje sebe in ljudi okoli nas. Zato je treba najti rešitve in možnosti, ki bodo ustrezale vsem študentom in bodo omogočale kakovostno ter varno izobraževanje tudi tistim, ki se ne želijo cepiti ali testirati.« Pomurski študenti si želijo vrnitve v normalno vsakdanje življenje, najbolj pa jih skrbijo nejasnosti, ker ne vedo, kako bo potekal študijski proces.
Testi bi morali biti brezplačni, pravi Donša in to stališče zagovarjajo tudi v organizaciji. »S tem bi država omogočila, da bi se testirali popolnoma vsi študenti, in ne bi omejila tistih, ki si testiranja ne morejo privoščiti. Če do tega ne pride, bo najprej spet potrebna nova razprava z odločevalci ter vključitev čim več študentov, da podprejo brezplačno testiranje,« napoveduje.

novinarska-konferenca damir-orehovec šolsko-ministrstvo