Turistično društvo Sv. Jurij ob Ščavnici je že 16. organiziralo »kučenje« jabolk na stari način. To se vsako leto odvija na stoletni leseni preši, ki stoji v ohranjeni več stoletni Golnarjevi »kljüčaji« v Sovjaku. S prireditvijo želi društvo ohraniti spomin na težko in zamudno delo pridelovanja jabolčnika. Ta osvežilna pijača je bila na podeželju vsakodnevno prisotna pri težkih kmečkih in drugih opravilih, od vasi do vasi pa je imela drugačno ime. Ponekod so ji rekli jabolčnik, kukla ali tukla, čmiga in še bi lahko naštevali. V osrednjem delu Slovenskih goric, kjer je bilo veliko visokodebelnih jablanovih nasadov, ki so bili vedno okoli hiš in gospodarskih poslopij, so to pijačo imenovali kukla. Zakaj tako? Nabrana zrela jabolka so, da bi iz njih iztisnili sok, na leseni preši, »tukli«, tolkli, drobili, s »pehi«. Drobljenje, tolčenje s pehi se je odvijalo na podu preše, ki se je imenoval krnica. Tu so s pomočjo lesenih obročev, ki so jim rekli cühta, ustvarjali koš, iz katerega so s pomočjo »prešpana« in vretena in z utežjo stisnili sok, iz katerega je po zavretju nastal jabolčnik oz. kukla.
Preberite še
Odpri v novem zavihku(FOTO) V Monoštru odprli razstavo umetniških del
Na ogled je v Slovenskem kulturnem in informativnem centru.
Letošnjega prešanja na stari način se je udeležil tudi župan Občine Sv. Jurij ob Ščavnici Andrej Vrzel, ki je pohvalil društvo, ki ohranja tradicijo prešanja jabolk na stari leseni preši in na stari način. Še več, tudi sam si je nadel gumijaste škornje in skupaj s »prešari« s pehom tolkel, drobil jabolka. Ob njem so na krnici tolkli jabolka Tonček Golnar, ki je s svojim znanjem vodil delo na preši, predsednica turističnega društva Jasna Tomažin in član društva Branko Gerlica. Udeleženci dogodka so lahko pokusili tudi jabolčnik, ki so ga pridelali ob lanskoletni prireditvi.