vestnik

V središču Male Nedelje bo park

M. H., 12. 4. 2023
Arhiv Občina Ljutomer
Idejna zasnova za park pri Mali Nedelji, ki ga ljutomerska občina želi urediti še to leto.
Aktualno

Občina Ljutomer je prednostno pristopila k ureditvi vaškega jedra pri Mali Nedelji kot turistične točke.

Pripravljena je idejna zasnova parka, ki ga bodo uredili na kraju, kjer je bila decembra 2021 porušena stara šola, v pripravi pa je že tudi dokumentacija za izvedbo gradnje. »Pri idejni zasnovi parka smo zasledovali zgodovinski kontekst prostora in nekdanje zgradbe na tem prostoru, kar nakazujejo gabariti v tlaku in vhodna vrata ob nadstrešku. Sodoben vidik projekta pa prinaša prostor za prireditve v obliki manjšega amfiteatra, kamero obskuro, digitalno informacijsko tablo, knjigobežnico z možnostjo branja v izbranem kotičku parka, prostor za tržnico in kolesarnico,« so zasnovo predstavili na občini.

Prostor je v središču kraja ter blizu Bioterm Mala Nedelja in bo domačinom prinesel mesto za druženje in preživljanje prostega časa, turistom pa točko za obisk, srečevanje z domačini in spoznavanje prleške kulturne dediščine. S projektom bo ljutomerska občina kandidirala na javnem razpisu za pridobitev nepovratnih sredstev. Objekt pri Mali Nedelji je sameval od leta 1994, ko se je tamkajšnja osnovna šola preselila v novo zgradbo. Leta 2004 jo je od ljutomerske občine za en tolar kupila Bojana Gošnjak, v zameno pa so vlagatelji napovedovali prenovo stavbe in nov namen uporabe, a jim tega ni uspelo izvesti. Objekt je propadal, tako da ni le kazil podobe kraja, ampak pomenil tudi nevarnost za mimoidoče, še posebej za otroke, ki jih je ruševina privlačila.

Občina Ljutomer je z lastniki sredi leta 2021 dosegla dogovor o načinu vrnitve nepremičnine lokalni skupnosti in nato po pridobitvi kulturnovarstvenega soglasja stavbo dala porušiti. Dela je decembra 2021 izvedlo Komunalno podjetje Ormož, stroški pa so znašali skoraj 94 tisoč evrov.

mala-nedelja park