vestnik

V stari ekonomski šoli bo 15 stanovanj

Rok Šavel, 12. 8. 2023
Jure Zauneker
Če bo vse po sreči, bodo prihodnje leto jeseni v teh prostorih lahko bivale mlade družine.
Aktualno

Revitalizacija nekdanje ekonomske šole bo ob predpostavki pridobitve sofinanciranja sklad stala dobrih 1,4 milijona evrov

Lani napovedani projekt, za katerega je sprva kazalo, da bo potihoma pospravljen v predal, zdaj vendarle prehaja v realizacijo. Mestna občina Murska Sobota je namreč objavila javno naročilo, s katerim išče najugodnejšega ponudnika za preureditev prostorov nekdanje ekonomske šole v Slovenski ulici, čez cesto od mestne uprave, v neprofitna stanovanja. Investitor je sicer formalno Javni stanovanjski sklad Mestne občine Murska Sobota, tudi lastnik nepremičnine, ki bo izvedbena dela pokrival iz lastnih sredstev, v ta namen pa ima letos rezerviranih dobrih 807 tisoč evrov. Kot je razvidno v dokumentaciji javnega naročila, bo v že dolgo zapuščeni zgradbi nastalo 15 stanovanj različnih velikosti, od dobrih 30 kvadratnih metrov do dobrih 60 kvadratnih metrov površine. V dveh nadstropjih bo po šest stanovanj, tri bodo v pritličju. Stanovanja bodo namenjena mladim posameznikom in družinam, oddajala pa se bodo na podlagi veljavnih predpisov prek javnega razpisa.

stara-ekonomska-šola
Jure Zauneker
Če bo vse po sreči, bodo prihodnje leto jeseni v teh prostorih lahko bivale mlade družine.

Javni sklad, kot so velevali razpisni pogoji, se je ob tem prijavil tudi na javni razpis za sofinanciranje energetske prenove večstanovanjskih stavb v javni lasti, pri čemer bo, če bo na razpisu uspešen, lahko s sredstvi mehanizma za okrevanje in odpornost pridobil do največ 250 evrov sofinanciranja stroškov na kvadratni meter neto tlorisne površine oziroma do 65 odstotkov vrednosti celotnega projekta. Skupna površina prostorov nekdanje ekonomske šole sicer predstavlja dobrih 1012 kvadratnih metrov, kar pomeni, da bi delež sofinanciranja znašal okoli 254 tisoč evrov. Vrednost celotnega projekta znaša več kot 1,7 milijona evrov, ampak je ta glede na pomisleke, ki jih je bilo moč slišati tudi pred časom v mestnem svetu, po zagotovilih soboškega stanovanjskega sklada ekonomsko upravičen, saj bi primerljiva novogradnja stala okoli 1,9 milijona evrov. Revitalizacija nekdanje ekonomske šole bo tako ob predpostavki pridobitve sofinanciranja sklad stala dobrih 1,4 milijona evrov, v vsakem primeru pa se bodo na skladu morali tudi zadolžiti. To ne bi smela biti težava, kajti ravno nedavno so odplačali zadnji obrok kredita, ki so ga bili primorani najeti za refinanciranje obstoječega kredita za gradnjo večstanovanjske stavbe Stara 9 in stanovanjskega kompleksa 20–24a. Kdo se bo potegoval za posel pri ureditvi prostorov nekdanje ekonomske šole, bo znano konec tega meseca, saj je soboška občina rok za prijavo in odpiranje ponudb zaradi prejetih pripomb zainteresiranih ponudnikov nekoliko podaljšala. Izvedba del bi predvidoma trajala eno leto, kar pomeni, da bi zapuščena zgradba v mestnem središču lahko dobila novo življenje jeseni prihodnje leto.

stanovanja stara-ekonomska-šola murska-sobota