vestnik

S projektom neMoč podeželja želijo omiliti družbeno stigmo o duševnem zdravju na podeželju

Vestnik, 13. 3. 2021
Eva Somi
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Zveza slovenske podeželske mladine (ZSPM) je v februarju začela z izvajanjem spletnih delavnic neMoč podeželja, ki jih nadaljuje tudi v marcu. Namen delavnic je razširiti dojemanje duševnega zdravje ter opolnomočiti različne deležnike za prepoznavanje različnih duševnih stisk in načinov spopadanja z njimi.

Mladi na podeželju se srečujejo s številnimi težavami, kot so pomanjkanje kakovostnih javnih storitev, nestabilno življenje zaradi naravnih ujm, ekonomske nestabilnosti, nespoštovanja in nerazumevanja širše družbe, slabe odkupne cene, dražji reprometerial, oslabljena komunikacija in zapiranje trga, povečujejo pa se tudi duševne stiske, ki ostajajo tabu tema. S projektom neMoč podeželja želi projektna skupina, ki jo sestavlja Podeželska mladina, Javna svetovalna kmetijska služba, Društvo študentov psihologije in ZRC SAZU, skupaj z drugimi deležniki povečati pismenost na področju duševnega zdravja na kmetijah ter med posamezniki dvigniti zavest o pomenu duševnega zdravja za kakovostno življenje na kmetiji in širše. Na spletnih delavnicah, na katerih razpravljajo o različnih temah, povezanih z duševnih zdravjem, sodelujejo poleg mladih iz društva tudi kmetijski svetovalci, strokovnjaki iz ZRC SAZU, kmetje, dijaki in študentje. 

Goričko, kmetijstvo
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.

Doslej so izvedli že šest delavnic, eno tudi za območje Kmetijsko-gozdarskega zavoda Murska Sobota. Na delavnici so se pogovarjali o pomenu kakovosti življenja na kmetiji, sodelovalo pa je 48 posameznikov različnih starosti ter z različnimi izobrazbenimi in delovnimi izkušnjami. 

S projektom neMoč podeželja želijo njegovi snovalci omiliti družbeno stigmo o duševnem zdravju na podeželju in oblikovati smernice za dolgoročno delovanje sistema na področju duševnega zdravja v Sloveniji. Teme duševnega zdravja želijo vključiti v plan dela Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije ter umeristi temo v program izobraževanja za mlade prevzemnike. 

zveza-slovenske-podeželske-mladine nemoč-podeželja spletne-delavnice