vestnik

V strateškem svetu za prehrano tudi Pomurci. Med prvimi temami študentski boni za prehrano

Vestnik.si, 11. 1. 2023
Bobo
Premier Robert Golob, ob njem pa vodja sveta Nataša Fidler Mis, sicer doktorica živilske tehnologije, ki dela na oddelku za nutricionistiko Pediatrične klinike.
Aktualno

Na konstitutivni seji se je sestal 19-članski strateški svet za prehrano pri predsedniku vlade Robertu Golobu. Med prvimi nalogami sveta bo priprava stališča glede prenove sistema študentskih bonov za prehrano, da bi ti bolj spodbujali zdravo prehranjevanje. Kot je poudaril Golob, ne bo šlo pri ničemer za prisilo, temveč izključno ozaveščanje za lažjo izbiro.

Ob ustanovitvi je sestava strateškega sveta za prehrano dvignila precej prahu, saj vanj niso bili vključeni strokovnjaki celotne prehransko-živilske oskrbovalne verige, o čemer smo pisali tudi v našem mediju. Vlada je seznam članov dopolnila in predstavila imena, v katerem so sedaj tudi strokovnjaki družboslovne, biotehniške in medicinske smeri.

URAVNOTEŽENA PREHRANA
dreamstime
Fotografija je simbolična.

Svet vodi živilska tehnologinja in doktorica znanosti s tega področja Nataša Fidler Mis, poleg nje pa so v svetu še pravnica Veronika Cukrov, ki se primarno ukvarja z vprašanji energetskega prava, profesorica in vodja raziskovalnega centra za socialno psihologijo na Fakulteti za družbene vede (FDV) Tanja Kamin, farmacevt Samo Kreft, Nika Tavčar iz Slovenske fundacije za trajnostni razvoj Umanotera, Boštjan Jakše z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani (UL), ki je doktoriral s področja prehrane, zdravnik, specialist epidemiologije in strokovni direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Ivan Eržen, raziskovalec z Biotehniške fakultete UL Jakob Leskovec, Andreja Vezovnik s katedre za medijske in komunikacijske študije na FDV, zdravnik in specialist kardiologije v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana Zlatko Fras, direktorica Urada za meteorologijo, hidrologijo in oceanografijo na Agenciji Republike Slovenije za okolje Mojca Dolinar, Lilijana Mahne s kmetije Mahne, ki je promotorka lokalne samooskrbe, državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dan Juvan, državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Darjo Felda, državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Uroš Vajgl, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Azra Herceg in državna sekretarka Službe Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo Aida Kamišalić Latifić. 

Med člani sta tudi Pomurca, in sicer agrarni ekonomist in predavatelj na Biotehniški fakulteti UL Aleš Kuhar in državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Tatjana Buzeti. 

Člani sveta so se na današnji prvi seji dogovorili tudi o delu za pripravo predlogov ukrepov za cenovno dostopno kakovostno in varno hrano, ki bo imela čim manjši negativen vpliv na zdravje ljudi ter na okolje in podnebje. 

Naslednja seja bo predvidoma konec januarja, ko bodo analizirali obstoječe prehranske smernice in vizijo nordijskih držav na tem področju. Oblikovali bodo tudi stališče, kako prenoviti sistem študentskih bonov za prehrano, "da bomo z javnim denarjem podpirali zdravo prehrano", in preverili možnosti nadgraditev sistema spremljanja cen košarice osnovnih živil.

Z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so sicer sporočili, da so pristopili k pripravi novele Zakona o subvencioniranju študentske prehrane, ki določa višino subvencije študentske prehrane. Z novelo nameravajo višino subvencije dvigniti za vsaj en evro, ta dvig pa nameravajo izvesti v dveh korakih, 1. marca se bo subvencija zaradi redne uskladitve z inflacijo dvignili za okrog 35 centov. Po redni uskladitvi bodo na ministrstvu v noveli omenjenega zakona določili še višji znesek subvencije, ki bo znašal najmanj 4,5 evra, kar pomeni, da se bo subvencija letos dvignila za približno 30 odstotkov, so še sporočili. 

strateški-svet-za-prehrano vlada-republike-slovenije članstvo