vestnik

V Svetem Juriju kmalu Center ponovne uporabe

Marina Vrbnjak, 21. 11. 2018
Marina Vrbnjak
V centru bo potekalo zbiranje odpadne električne in elektronske opreme.
Aktualno

V središču Svetega Jurija ob Ščavnici prenavljajo objekt nekdanje garaže, v katerem bo občina zagotovila prostore za Center ponovne uporabe, ki bo deloval v okviru CEROP-a Puconci. V centru bo potekalo zbiranje odpadne električne in elektronske opreme.

Izgradnja in usposobitev objektov za delovanje centrov ponovne uporabe je eden od dolgoročnih ciljev CEROP-a, ki se uresničujejo postopoma na način, da se tovrstne dejavnosti čim bolj razpršijo po regiji in po občinah, ki za to imajo interes in želijo pri tem sodelovati.Preko socialnega podjetja Mensana d.o.o., ki je bilo ustanovljeno z namenom trajnega opravljanja dejavnosti socialnega podjetništva, s ciljem zaposlovanja težje zaposljivih oseb ter oseb iz ranljivih skupin z vključevanjem v zasnovo krožnega gospodarstva v pomurski regiji, bo delo v Centru ponovne uporabe dobilo več delovnih invalidov iz območja občine.


7e9db92568e6b3fa71b322ed215e9e35
Marina Vrbnjak
Gradbena dela bodo predvidoma končana do konca novembra, dejavnost naj bi se predvidoma začela v mesecu februarju.


Investicija, katere vrednost je okrog 125 tisoč evrov in jo izvaja Gradbeništvo Lorenčič, bo pokrita iz proračuna občine in bo dolgoročno povrnjena s plačano najemnino CEROP-a. Objekt s površino 250 m2, ki ga prenavljajo, je v lasti Občine Sveti Jurij ob Ščavnici. Zgrajen je bil v petdesetih letih prejšnjega stoletja v okviru projekta elektrifikacije in modernizacije podeželja. V njem so bile hladilnice sadja in kmetijskih pridelkov, pozneje je služil kot garaže Elektra in skladišče EEK Videm. V okviru prenove bo obnovljena streha, inštalacije, estrihi, klima, ogrevanje, vgrajena nova okna in izvedena fasada. Gradbena dela bodo predvidoma končana do konca novembra, dejavnost naj bi se predvidoma začela v mesecu februarju.
V okvirusocialnega podjetja Mensana d.o.o. bodo tako delovala tri središča predelave in ponovne uporabe, in sicer že delujoče za tekstil v Murski Soboti, za pohištvo in ostale lesne predmete v Ključarovcih (Križevci pri Ljutomeru) ter za računalniško in drugo električno in elektronsko opremo v Svetem Juriju ob Ščavnici.

SVETI JURIJ OB ŠČAVNICI mensana center ponovne uporabe