vestnik

V Svetem Juriju ob Ščavnici predčasne volitve?

M.V., 17. 10. 2019
Marina Vrbnjak
Druga izredna seja je bila neuspešna
Aktualno

Svetniška skupina Naprej, ki jo sestavljajo Branko Domajnko, Ivan Fras, Srečko Hecl, Mirko Ljubec, Darko Trbuc in Slavica Trstenjak, je v začetku meseca oktobra vložila zahtevo za sklic druge izredne seje občinskega sveta.

Seja je bila včeraj, 16. oktobra, sklicana, a ponovno neuspešno. Tokrat je bilo od enajstih svetnikov prisotnih sicer deset, a z večino – s petimi glasovi proti, štirimi za in enim zadržanim – nisi sprejeli dnevnega reda.

Kje se je zalomilo?

»Svetniška skupina Naprej zahteva, da se upošteva dnevni red kot je skupina zapisala v svoji zahtevi za sklic druge izredne seje,« je v imenu skupine povedal svetnik Mirko Ljubec. Na vabilo za izredno sejo sta bili namreč s strani župana dodani točka v kateri bi obravnavali in sprejeli osnutek Odloka o rebalansu proračuna Občine Sveti Jurij ob Ščavnici za leto 2019 po skrajšanem postopku ter točka v kateri bi obravnavali in sprejeli sklep v zadevi sodne poravnave. Hkrati je bil umaknjen predlog skupine Naprej za sprejem dveh sklepov. V prvem je navedeno, da župan in občinska uprava nimata mandata Občinskega sveta za izpeljavo kakršnikoli aktivnosti v zvezi z izgradnjo vrtca Sonček izven projekta, ki že ima pridobljeno gradbeno dovoljenje, in sicer od 29.decembra 2016. V drugem pa poziv županu, da nemudoma objavi razpis za izvajalca gradnje vrtca.

občinski-svet-sveti-jurij-ob-ščavnici, sveti-jurij-ob-ščavnici, anton-slana
Marina Vrbnjak
»Svetniška skupina Naprej zahteva, da se upošteva dnevni red kot je skupina zapisala v svoji zahtevi za sklic druge izredne seje,« je v imenu skupine povedal svetnik Mirko Ljubec.

»Pri poskusih kake manipulacije bodo člani svetniške skupine dnevni red zavrnili,« je še povedal Ljubec in dodal, da v primeru, če župan pri obravnavi dnevnega reda ne bo dal v obravnavo in na glasovanje predlaganih sklepov, bodo člani svetniške skupine naprej zapustil sejo, kar se je tudi zgodilo.

občinski-svet-sveti-jurij-ob-ščavnici, sveti-jurij-ob-ščavnici, anton-slana
Marina Vrbnjak
"Sem - če je volja ljudstva takšna - za predčasne volitve," je jasen župan Anton Slana.

"Sem - če je volja ljudstva takšna- za predčasne volitve. Če vse veste, veste tudi to, kako se do predčasnih volitev pride. Postopek je zelo enostaven, lahko hiter in tudi prav bi bilo, da pride do temeljitih sprememb, če nismo dobri," je povedal župan Slana. "Jaz nisem tisti, ki bo zaviral razvoj. Nikoli ga nisem. Po moji oceni gre tudi za kompleks neizkoriščenega mandata prejšnjega občinskega sveta, to je po moji oceni tudi razlog tega nesodelovanja, te nepripravljenosti na razumnost v občinskem svetu in kljubovanja," je še dodal. 

občinski-svet-sveti-jurij-ob-ščavnici, sveti-jurij-ob-ščavnici, anton-slana
Marina Vrbnjak
Druga izredna seja je bila neuspešna

Zaradi vrtca na dveh bregovih

V razpravi so bili omenjeni tudi letaki, ki so jih občani prejeli minuli konec tedna. Na letakih so navedeni številni očitki županu, po njegovem mnenju pa gre za začetek predvolilne kampanje. Ponovil je, da vrtec, ki sicer ima veljavno gradbeno dovoljenje, ne ustreza zahtevanim normativom in kot tak ne bo dobil uporabnega dovoljenja.

Očitali so mu tudi izsiljevanje z novim projektom vrtca, ki ga je predstavil članom Sveta javnega zavoda OŠ Sveti Jurij ob Ščavnici in članom Sveta staršev na sestanku, dan pred sklicano izredno sejo. Na sestanku so namreč predstavili oba projekta in z anonimno anketo preverili, kateri vrtec bi predstavniki staršev želeli.

Naslednja izredna seja je sklicana za ponedeljek, 21. oktobra, ko je predvidena obravnava in sprejem osnutka Odloka o rebalansu proračuna za leto 2019 po skrajšanem postopku. 

sveti-jurij-ob-ščavnici izredna-seja
Kaj zdaj berejo drugi