vestnik

V Svetem Juriju opozarjali na vplive svetlobnega onesnaževanja

Vestnik.si, 14. 9. 2023
T. Koltai
Glavne posebnosti netopirjev in njihov življenjski cikel je predstavil Gregor Domanjko.
Aktualno

Javni zavod Krajinski park Goričko je v Svetem Juriju organiziral Mednarodno noč netopirjev na Goričkem in akcijo Vgasnimo posvejte.

Dogodek je potekal v župnišču v Svetem Juriju, pripravili pa so predavanja o svetlobnem onesnaževanju in netopirjih za splošno javnost. S predvanji so predvsem želeli opozoriti javnost na vplive svetlobnega onesnaževanja, hkrati pa so predstavili tudi svoja vedenja o netopirjih. 

Najprej so obiskovalce seznanili, kaj svetlobno onesnaževanje sploh je in kako ga ljudje zaznavamo. Tomaž Koltai je predstavil različne primere neustrezne javne razsvetljave in primere ustreznih svetilk, ki so izdelane in nameščene v skladu z Uredbo o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja. S pomočjo fotografij je še ponazoril, kako vidne so zvezde in galaksije na območjih, kjer je vpliv svetlobnega onesnaževanja majhen.

mednarodna-noč-netopirjev, svetlobno-onesnaževanje, javni-zavod-krajinski-park-goričko
G. Domanjko
Branislava Belović iz Pomurskega društva za boj proti raku je predstavila negativne vplive svetlobnega onesnaževanja na ljudi.

V nadaljevanju je Branislava Belović iz Pomurskega društva za boj proti raku predstavila negativne vplive svetlobnega onesnaževanja na ljudi. Izpostavila je, da pretirana umetna svetloba ponoči vpliva na motnje spanja, povečuje stres in kronično utrujenost ter zmanjšuje odpornost telesa na bolezni, vse našteto pa vpliva na povečano tveganje različnih rakavih obolenj pri človeku.

Glavne posebnosti netopirjev in njihov življenjski cikel je predstavil Gregor Domanjko, ki je opozoril, da lahko pripisovanje določenih lastnosti ali neutemeljenih vraž vodi k preganjanju in ubijanju netopirjev. Po predavanjih so v okolici župnišča še opazovali in s pomočjo ultrazvočnega detektorja prisluhnili netopirjem, Mednarodno noč netopirjev pa so naslednji dan nadaljevali v Kančevcih, kjer so si obiskovalci lahko ogledali razstavo Preživeti z netopirji in v živo preko kamere skupino malih podkovnjakov. 

mednarodna-noč-netopirjev, svetlobno-onesnaževanje, javni-zavod-krajinski-park-goričko
G. Domanjko
Tomaž Koltai je predstavil različne primere neustrezne javne razsvetljave in primere ustreznih svetilk.

javni-zavod-krajinski-park-goričko netopirji svetlobno-onesnaževanje