vestnik

V Svetem Juriju skupno 50 okužb, v Domu starejših Rakičan 47

Vestnik, 13. 11. 2020
Damjana Nemeš
Nova testiranja so potrdila dodatno eno okužbo pri stanovalcih in prav tako en nov primer pri zaposlenih.
Aktualno

Zoran Hoblaj, direktor Doma starejših Rakičan, je predstavil najnovejše podatke o okužbah s koronavirusom v njihovih enotah.

V Centru za starejše v Murski Soboti je pozitiven en stanovalec, ki je nameščen v bolnišnici in trije zaposleni. Ti so v izolaciji v domačem okolju. 

Kako je v Svetem Juriju?

Nova testiranja so potrdila dodatno eno okužbo pri stanovalcih in prav tako en nov primer pri zaposlenih. Skupno je sedaj okuženih 40 stanovalcev enote Elizabeta, štirje so v bolnišnici, in deset zaposlenih. "Večina okuženih nima težav oz. so asimptomatski, pričakujemo pa, da se bo stanje v enoti Elizabeta počasi umirilo, saj se bo pri večini okuženih v naslednjih dneh izteklo obdobje izolacije," pojasnjuje Hoblaj. 

V Rakičanu pozitivnih skupno 47 oseb

Dodatna testiranja so opravili tudi v matični enoti v Rakičanu. Tam je okuženih 34 stanovalcev, od tega sta dva na zdravljenju v bolnišnici, deset zaposlenih in trije zaposleni v službi pomoči na domu. Hoblaj dodaja, da se prvim okuženim izteka obdobje izolacije, prvi okuženi zaposleni pa se tudi vračajo v službo. "Za vse nas je zelo pomembno, da se okužba s covid-19 v matični enoti v Rakičanu širi počasi, saj nam to omogoča, da rešujemo vse situacije, predvsem pa, da nadomeščamo kadrovski izpad," zatrdi direktor. 

f1eba77c2088ed36c5feb7453c2db863
Nataša Juhnov
Zoran Hoblaj, direktor Doma starejših Rakičan, je predstavil najnovejše podatke o okužbah s koronavirusom v njihovih enotah.

Hoblaj vse sorodnike stanovalcev naproša, da pokažejo razumevanje do zaposlenih. Pravi, da ti vlagajo nadčloveške napore, delajo v zmanjšanih ekipah, 12 ur na dan, pod polno zaščitno opremo ter se trudijo oskrbeti stanovalce. "Pri tem ne zmorejo odgovarjati tudi na vse klice sorodnikov, posebej takoj, v trenutku klica ne – imamo namreč 388 stanovalcev Doma in 170 uporabnikov storitve pomoč družini na domu." Nadalje pravi, da bodo na klice zaposleni odgovorili, takoj, ko bodo utegnili in podali vse informacije.

Hoblaj dodaja, da sorodnike in javnost sproti obveščajo preko različnih spletnih strani, vzpostavili pa so tudi sistem obveščanja prvih kontaktnih oseb preko sms sporočil. "Imamo vzpostavljene telefone za pogovore z našimi stanovalci (tudi videoklice), dodatno jim zagotavljamo dobavo sadja, napitkov, nabavo nujnih potrebščin iz trgovin."

dom-starejših-rakičan, koronavirus, policijski-orkester
Nataša Juhnov/Vestnik.si
Večina stanovalcev nima težjih simptomov obolelosti, pravi Hoblaj. Fotografija je simbolična.

Večina stanovalcev nima težjih simptomov obolelosti. Direktor še pojasni, da okuženim stanovalcem v rdeče cone namestimo televizijo, družabne igre, prav tako jim zaposleni posvečajo maksimalno pozornost, kolikor je to možno v teh časih. "Žal pa moramo pri našem delu strogo spoštovati tudi vse usmeritve in protokole s strani stroke, kar pa predstavlja tudi veliko breme za naše stanovalce, ki so v teh časih najbolj prizadeti. Verjemite pa, da bodo naši zaposleni storili vse, kar je v njihovi moči," še zatrdi. 

koronavirus dom-starejših-rakičan enota-elizabeta center-starejših-murska-sobota zoran-hoblaj