vestnik

V teh dneh visoka obremenitev s cvetnim prahom ambrozije

Ines Baler, 8. 9. 2023
Ines Baler
Če kjer koli naletite na rastišče ambrozije, lahko prijavo oddate pri Upravi Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Inšpekciji za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, območni urad Murska Sobota.
Aktualno

Ambrozija je invazivna rastlina, ki zaradi alergenega cvetnega prahu mnogim povzroča zdravstvene težave, kmetijstvu pa dodatne stroške zaradi obveznega zatiranja.

V nižinskem delu Slovenije je prav zdaj glavna sezona cvetenja ambrozije in s tem tudi prisotnosti cvetnega prahu te rastline v zraku. Ambrozija je invazivna rastlina, ki zaradi alergenega cvetnega prahu mnogim povzroča zdravstvene težave, kmetijstvu pa dodatne stroške zaradi obveznega zatiranja.  



Semafor v Lendavi

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano je v severovzhodnem delu Slovenije že zaznal občasno visoke obremenitve s cvetnim prahom ambrozije. Tudi v teh dneh bo po napovedih obremenitev visoka in se bo stopnjevala do zelo visokih vrednosti, lahko pa obremenitev za kratek čas znižajo padavine. Obremenitev zraka s cvetnim prahom ambrozije lahko spremljamo na semaforju, ki prikazuje vrednosti v štirih slovenskih krajih, med drugim v Lendavi.

Andreja Kofol Seliger, vodja enote za aerobiologijo v omenjenem laboratoriju, pravi, da meritve v Lendavi kažejo visoko letno obremenitev zraka s cvetnim prahom ambrozije. »V primerjavi z najbližjo postajo, ki je locirana v Mariboru, je lahko v Lendavi letni seštevek tudi desetkrat višji.« Sogovornica navaja, da je sezona cvetenja v Pomurju daljša, začne se do deset dni prej kot po drugih nižinah v Slovenij in konča kasneje v septembru oziroma prve dni oktobra. V laboratoriju opažajo tudi več dni, v katerih je presežena obremenitev 30 zrn na kubični meter zraka, ki pri večini preobčutljivih za ambrozijo vpliva na zdravje in izzove simptome alergijske bolezni. V Lendavi je število dni, ko povprečna dnevna obremenitev s cvetnim prahom presega prej omenjeno vrednost, od 33 do 57. »Do sredine avgusta smo našteli že šest takih dni in med njimi dva z zelo visoko obremenitvijo,« pravi Kofol Seligerjeva. V Lendavi sezona v povprečju traja od začetka avgusta do druge polovice septembra, odvisno od vremena. »Najdaljšo sezono smo imeli leta 2018, z zelo zgodnjim začetkom sezone v zadnjem tednu julija in zaključkom 30. septembra,« pravi in dodaja, da je cvetni prah v zraku zaznati tudi še v oktobru. 

ambrozija, rastlina, alergija
Ines Baler
Ambrozija najpogosteje raste na peščenih krajih, zlasti ob prometnih cestah, ob vodah, na nasipih in smetiščih, ob železnici, na robovih njiv in na zapuščenih njivah.

Letos se je sezona cvetenja ambrozije začela, ko je bila še na vrhuncu sezona pelina. »Hkratno pojavljanje obeh vrst cvetnega prahu povečuje obremenitev zraka s sodobnimi alergeni. Raziskave v Italiji so potrdile, da obstaja navzkrižna reaktivnost med alergeni ambrozije in pelina, je pogosta, dvosmerna in klinično pomembna,« je pristavila Andreja Kofol Seliger. 



Na sprehodih v naravi ali med vožnjo s kolesom lahko vidimo, da je ambrozije ponekod res veliko. Najpogosteje raste na peščenih krajih, zlasti ob prometnih cestah, vodah, na nasipih in smetiščih, ob železnici, na robovih njiv in na zapuščenih njivah. Ambrozijo je treba od leta 2010 v skladu z zakonom o zdravstvenem varstvu rastlin in odredbo o ukrepih za zatiranje škodljivih rastlih iz rodu Ambrosia obvezno zatirati. Škodljiv vpliv je možno preprečiti le z doslednim odstranjevanjem, uničiti pa jo je treba pred cvetenjem, to pa morajo tako na kmetijskih kot nekmetijskih zemljiščih storiti imetniki zemljišč. 

Premalo zavedanja

Če kjer koli naletite na rastišče ambrozije, lahko prijavo oddate pri Upravi Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Inšpekciji za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, območni urad Murska Sobota. Letos so prejeli 24 prijav prisotnosti škodljive rastline pelinolistne ambrozije. Fitosanitarni inšpektor Patricij Žohar je pojasnil, da so bili ukrepi v primeru prisotnosti ambrozije izrečeni v skladu z veljavno zakonodajo. Dodajmo, da se inšpektorji po prejeti prijavi odpravijo na teren, nato pa lastnike zemljišč obvestijo o ukrepih in določijo rok za njihovo izvedbo. Če imetniki zemljišč rastline v tem času ne odstranijo, jim izdajo odločbo in globo. Za fizične osebe ta znaša od 200 evrov dalje, za pravne od 800 evrov. 

fc7d0d10b157061173adcc1e24bc6d75
Mateja Jordovič Potočnik
Andreja Kofol Seliger navaja, da je sezona cvetnega prahu v Pomurju daljša, začne se do deset dni prej kot po drugih nižinah v Sloveniji in konča kasneje v septembru oziroma prve dni oktobra.


Žohar še pojasnjuje, da so se ukrepi v zvezi z zatiranjem škodljive rastline začeli izvajati šele leta 2010, ko je bila rastlina že zelo razširjena. »Na kontaminiranih območjih so se ustvarile genske banke semena, ki v zemlji preživijo 20 let in več. Rastline iz rodu ambrozija spadajo med semenske plevele, ki se razmnožujejo s semenom. Ena sama rastlina lahko proizvede od 70 tisoč do 150 tisoč semen,« je dejal. Semena kalijo od konca maja do oktobra. »Na površinah, kjer so ustvarjene velike genske banke semena, rastline rastejo vse leto kljub izvajanju ukrepov za preprečevanje širjenja. Posebno občutljive so površine, na katerih se gojijo okopavine, ki kasneje pokrijejo zemljo in so v primerjavi z ambrozijo nekonkurenčne.«

Območnemu uradu inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin v reševanje prijave odstopajo tudi medobčinski inšpektorati ali ti ljudi tja napotijo. Iz medobčinskega inšpektorata občin Beltinci, Črenšovci, Turnišče, Odranci in Velika Polana so nam odgovorili, da na terenu opažajo, da ambrozija cveti na kmetijskih zemljiščih, na zapuščenih, neobdelanih zemljiščih in obcestnih bankinah in jarkih. Rastišč je po njihovi oceni še vedno veliko. »O rastiščih ambrozije ob občinskih cestah obveščamo vzdrževalce občinskih cest v posameznih občinah,« pove inšpektorica Alenka Maroša, ki dodaja še, da opažajo, da se občani premalo zavedajo pomena odstranjevanja alergene ambrozije, precej jih te rastline tudi ne pozna. Temu pritrjujejo tudi na mestnem inšpektoratu. »Območja, kjer zasledimo ambrozijo in ki so v pristojnosti mestnega inšpektorata, so predvsem ob robovih cest. Če je lastnik območja, na katerem se razrašča ambrozija, Mestna občina Murska Sobota, se v skladu s pristojnostmi invazivna rastlina odstrani prek pogodbenega izvajalca,« so navedli. 

Kako se škodljiva rastlina zatira?

Škodljivo rastlino lahko ročno izpulite, prekopljete ali ožigate s plamenom, lahko jo pokosite ali mulčite na višino dva centimetra pred cvetenjem, z večkratno košnjo in vsejevanjem trave, površine z večletno vegetacijo kosite ali ožigate enkrat letno, preden se vegetacija strne, v senci ali gostem posevku žvrklja oslabi, kombinirate lahko mehanske in kemične ukrepe.

ambrozija cvetni-prah