Teden slovenske hrane je bil sprejet konec lanskega leta na pobudo dvanajstih stanovskih organizacij. Letos, pred samo izvedbo tedna, pa so pobudniki občine pozvali, da pripravijo aktivnosti ki bodo izpostavile slovensko hrano in pomagale pri zasledovanju cilja, ki so si ga zadali. Torej k spodbujanju k pripravi tradicionalnih slovenskih jedi iz lokalno pridelanih sestavin, ozaveščanju o prednostih lokalne oziroma slovenske hrane v vzgojno-izobraževalnih zavodih ter v ostalih javnih zavodih, gostinskem sektorju, gospodinjstvih. Spomnimo še, da bo v sklopu tega tedna potekal tudi uveljavljen projekt tradicionalni slovenski zajtrk.
Občine so bile povabljene, da v omenjenem obdobju pripravijo kmečke tržnice, na katerih se bodo predstavljali lokalni ponudniki hrane slovenskega porekla. Doslej je sodelovanje potrdilo 28 občin, med njimi je tudi pet iz pomurske regije, in sicer občine Beltinci, Lendava, Velika Polana, Murska Sobota in Gornja Radgona.