vestnik

V trgovinah bo spet veljala omejitev maksimalnega števila ljudi. Bo delovni čas lokalov podaljšan?

Vestnik, STA, 22. 12. 2021
Damjana Nemeš
Tako kot to velja v gostinskih lokalih, bo spet omejeno tudi maksimalno število ljudi v trgovinah.
Aktualno

Minister za zdravje Janez Poklukar je po večernem sestanku vladne svetovalne skupine za covid-19 s pristojnimi ministri za 24ur zvečer napovedal, da bo vlada že z današnjo dopisno sejo omejila maksimalno število prisotnih v istem času v trgovinah, kjer so v predprazničnih dneh gneče prevelike. Silvestrovanj na prostem najverjetneje ne bo.

Kot je povedal Poklukar, je ključno, da ljudje zaradi grožnje nove koronavirusne različice omikrona v prazničnih dneh ostanejo v mehurčkih, če pa jih že zapuščajo, jim stroka priporoča izvajanje dodatnih testiranj. 

"V sklopu gostinske dejavnosti v času novega leta bo praviloma predpisan nek podoben režim, ko bodo ključni dodatni testi, a bomo več o tem lahko povedali po četrtkovi seji vlade," je dejal minister in dodal, da v kolikor jim bo uspelo uspešno predpisati režim testiranja za tiste, ki bodo najdaljšo noč v letu preživeli v kakšnem od lokalov na večerji, potem bo podaljšan tudi delovni čas po 22. uri, saj silvestrovanje vendarle običajno poteka preko polnoči. Se pa stroka po njegovih besedah praviloma nagiba k temu, da množičnih silvestrovanj na prostem ne bi bilo, saj tam ni mogoče učinkovito izvajati nadzora pogojev PCT. Dokončno se bodo o tem odločali na vladi v četrtek, a torkov delovni sestanek je šel v to smer.

pct, seja-vlade, brdo, poklukar, minister-za-zdravje, mateja-logar
Twitter/Vlada Republike Slovenije
Minister za zdravje Janez Poklukar.

Zdravstveni minister je še povedal, da bodo predvidoma v četrtek, morda pa celo že v sredo, dorekli tudi režim izdajanja odločb o karantenah, saj epidemiologi predlagajo, da bi bili ob visokotveganem stiku z okuženimi osebami pred karanteno varni le tisti, ki so prejeli poživitveni odmerek cepiva. Ob tem je še dodal, da glede na razmere z omikronom, prav veliko časa nimajo niti za odločitev o uvajanju pogoja PC, o čemer se v družbi že odpira razprava, saj je po njegovem prav, da se glede te možnosti izrečejo tudi druge nezdravstvene stroke.

koronavirus minister zdravje
Kaj zdaj berejo drugi