vestnik

V Turnišču očitki o domnevni goljufiji na voliščih

T. M., 21. 11. 2018
Nataša Juhnov
Vesna Jerala Zver
Aktualno

Predstavniki Naše liste, liste dosedanje županje občine Turnišče Vesne Jerala Zver, so na policijo vložili prijavo suma kaznivega dejanja zaradi dela volilnih odborov v obeh volilnih enotah občine Turnišče.

Kot so zapisali v izjavi za javnost, so opazili velik porast števila oddanih glasov v času med 11. in 16. uro, ko je, kot pravijo, po navadi manjši obisk volišč zaradi kosila in počitka. »To nakazuje na možno manipulacijo z volilnimi glasovi. Na primer kandidat NSi v Gomilici je dobil kar 244 glasov, kandidat SMC v Renkovcih 80 glasov, kandidat SDS 170 glasov … Obstaja sum, da so člani volilnih odborov sami izpolnili glasovalne liste in sami podpisali volivce v volilnem imeniku. Policija je bila naprošena, da preveri istovetnost podpisov in zasliši volivce, ali so res glasovali na dan volitev in če so v volilnem imeniku njihovi podpisi. Nepravilnosti so se dogajale na vseh voliščih Občine Turnišče. To nakazuje tudi na to, da so člani volilnih odborov zlorabili svoj položaj in niso preverjali istovetnosti volivcev na podlagi volilnih vabil in osebnih dokumentov, čeprav jih niso osebno poznali. Pričanja volivcev pravijo nekaj drugega, volili so lahko brez volilnega vabila in osebne izkaznice.«


95c8fe7bbff380b11c4790e4023661ef
Jure Zauneker
Lokalne volitve-slika je simbolična


Predstavniki liste so vložili tudi ugovor na občinsko volilno komisijo in o dogajanju obvestili še državno volilno komisijo.
»Danes smo bili s strani ene od članic OVK Turnišče obveščeni o nekaterih novih dejstvih glede izvedbe lokalnih volitev. Volilni odbor iz Gomilice in njihova predsedujoča je kot prva prinesla volilne lističe na OVK in predala zapisnik slabo uro po volitvah. Ostali odbori so delali dolgo v noč. Zapisnik je bil nepodpisan s strani članov volilnega odbora Gomilica, le njihova imena naj bi predsednica volilnega odbora napisala s velikimi tiskanimi črkami. OVK jih je šele drugi dan pozvala, naj podpišejo zapisnik, ki so ga člani volilnega odbora podpisovali posamezno dan po volitvah in ne takoj na kraju samem volitev. Pojavlja se sum manipulacije z glasovnicami in samega zapisnika,« so še zapisali v izjavi za javnost, ki jo je pripravil županjin soprog in predstavnik liste Dominik Zver.


Vesna Jerala Zver dogajanja dodatno ni želela komentirati. Za pojasnilo smo poklicali tudi predsednico občinske volilne komisije Sanjo Fuks, ki pa zadeve prav tako ni želela podrobneje komentirati. »Predstavnik liste je podal ugovor v zakonitem roku, nanj smo odgovorili, jutri bodo prejeli odgovor,« je vse, kar je povedala.
Na nedeljskih lokalnih volitvah je v občini Turnišče največ glasov dobil kandidat SDS Borut Horvat, ki se bo v drugem krogu pomeril s kandidatom NSi Stanislavom Sobočanom, medtem ko je Vesna Jerala Zver končala na tretjem mestu z 19,46 odstotka glasov, njena Naša lista pa je dobila zgolj enega predstavnika v občinskem svetu.

Nataša Juhnov
Občina Turnišče
Občina Turnišče